Szijjártó Péter: Magyarország az új világgazdasági korszak nyertese

SZIJJÁRTÓ Péter
Litér, 2019. szeptember 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkőletételén a Veszprém megyei Litéren 2019. szeptember 30-án. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Veszprém megyei Litéren hétfőn beszédet mondott, ahol letették a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkövét.
Vágólapra másolva!

Itt Szijjártó Péter azt mondta, hogy

Magyarország az új világgazdasági korszak nyertese.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a gyár 10 milliárd forintból épül meg 29 ezer négyzetméteren,

80 új munkahelyet teremtve, 1 milliárd 270 millió forintos állami támogatással.

Az új világgazdasági korszakban az új kihívások idején új technológiák határozzák meg a sikerességet, új versenyhelyzetbe kerültek a gazdaság szereplői - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a vállalatok a fogyasztókért versenyeznek, az országok pedig azért szállnak versenybe, hogy új fejlesztéseket vonzzanak.

- mondta Szijjártó Péter.

Ezt bizonyítja, hogy Magyarország 92. helyen áll a lakosságszám alapján, ám az exportot tekintve a 34. helyen.

Magyarország egyike annak a 35 országnak a világon, amely éves szinten 100 milliárd euró felett exportál, és komoly eredménynek nevezte a teljes foglalkoztatottság elérését. Ehhez - mint mondta - Veszprém megye is hozzájárult: az elmúlt öt évben 160 milliárd forint értékű új beruházással, amely 2900 új munkahelyet teremtett.

- mutatott rá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Németország Magyarország legfőbb kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelem tavaly meghaladta az 54 milliárd eurót, az idén az első fél évben pedig további 4 százalékkal bővült a magyar kivitel, és 30 százalékkal javult a kereskedelmi mérleg Németországgal szemben.

- jegyezte meg.

A Sennebogen-csoport 550 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, és a német vállalatok elégedettségét tükrözi, hogy 82 százalékuk újra itt fektetne be - tette hozzá Szijjártó Péter.

Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a tervek szerint

2020 végén kezdődik a termelés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkőletételén a Veszprém megyei Litéren 2019. szeptember 30-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

A cégnél fém alkatrészeket hegesztenek majd, a németországi gyárban pedig ezekből szerelik össze a munkagépeket.