Bónuszt is fizethet a Netflix a rendezőinek

Netflix
ANKARA, TURKEY - JULY 18 : A person holds a Netflix remote control in front of the logo of Netflix application in Ankara, Turkey on July 18, 2018. Aytac Unal / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A versenyképesség megőrzése érdekében, valamint a díjesők további reményében a legnépszerűbb streaming csatorna bónuszt kíván adni a népszerű vagy díjazott filmeket készítő rendezőknek – írja a The Verge.
Vágólapra másolva!

A Netflix bónuszt fizethet azoknak a rendezőknek, akiknek a filmje rendkívül népszerű a streaming csatornán, vagy számos díjat bezsebelnek – a Bloomberg jelentése szerint. Bár a cégen belül még vitatják a lépést, mivel ez egy igen költséges stratégiai döntés lenne.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

A cég eddig a szokásos módon fedezte a gyártási költségeket, valamint rögzített bónuszt fizetett a filmkészítőknek és a producereknek.

Ugyanakkor a hollywoodi filmiparban a stúdiók a tehetséges rendezőket vagy neves színészeket a mozipénztárakból befolyó összeg bizonyos százalékával jutalmazták további ösztönzésként.

Bár a Netflix egyre több filmje debütál a mozikban, azonban ezt inkább a filmfesztiválok követelményei miatt tette eddig, így egyedi ötlettel kell előrukkolni a bónusz kifizetésének érdekében, amivel továbbra is versenyben maradhat a híres és díjazott rendezőkért.

Továbbá a streaming csatornának a tévés piacon nem kell ilyen keményen versenyeznie a konkurens hagyományos csatornákkal.

Illusztráció Forrás: AFP/Full Picture Agency/Jean-Baptiste Lacroix

Még akkor is, ha a bónuszrendszert nem sikerül teljes egészében megvalósítani, mindez jól bizonyítja, hogy a Netflix milyen keményen küzd, hogy bekerüljön a hagyományos filmkészítők táborába. Persze azt sem szabad elfeledni, hogy a legrangosabb filmfesztiválok sorra kötötték ki feltételként, hogy a streaming csatornák pályázó alkotásait mozikban, a nagyközönség előtt kell először bemutatni.

Ugyanakkor a kiosztott díjak presztízs értékűek a filmiparban.

A tavalyi Cannes-i filmfesztivált otthagyta a streaming csatorna, mert számos rendező, többek között Steven Spielberg is támogatta a kezdeményezést, hogy a streaming csatornák munkáit zárják ki a mezőnyből.

A Netflix ezek után döntött úgy, hogy több nagyjáték filmjét először bemutatják a filmszínházakban az ősszel, például Martin Scorsese The Irishman című filmjét.

Ezzel a cég eleget tehet a díjakat kiosztó szervezetek követelményeinek, miközben megnyugtatja azokat a filmkészítőket, akik fenyegetést látnak a stream csatornák térnyerésében.