A hús megadóztatásával védenék a környezetet a németek

gasztro,félix,étterem
Porter hous steak
Vágólapra másolva!
Németországban nagyon sok vegetáriánus és vegán él, számuk pedig az elmúlt években folyamatosan növekszik, mert sokan úgy vélik, hogy a hús fogyasztásának mellőzésével hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez. Azonban ennek ellenére a németek továbbra is rengeteg húst fogyasztanak, ezért a döntéshozók a hús adójának megemelésével próbálnák meg környezettudatosabb életmódra szoktatni az embereket.
Vágólapra másolva!

Németországban 2011 óta folyamatosan csökken a húsfogyasztás, azonban ennek ellenére az emberek így is meglehetősen sok húst esznek. Ennek visszaszorítására most a berlini kormány azt tervezi, hogy emeli a hús adóját.

A tervezet szerint a hús adója a jelenlegi 7 százalékról egészen 19 százalékra emelkedne.

A hús adója a németeknél rendkívül alacsony volt, hiszen az összes többi élelmiszer áfája 19 százalékos.

A környezetvédelmi aktivisták szerint elengedhetetlen, hogy az emberiség a jelenleginél sokkal kevesebb húst fogyasszon, hiszen ezzel lényegesen mérsékelni lehetne a klímaváltozás hatásait. Az állattenyésztés felel az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok negyedéért, valamint a metángáz kibocsátás feléért. Ez azért is lényeges, mert a metán harmincszor több hőt képes csapdába ejteni, mint a széndioxid.

illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Néhány szakértő szerint azonban a hús megadóztatásával csak azt éri el a kormány, hogy az emberek még egészségtelenebbül fognak táplálkozni. Ha ugyanis drágul a hús, akkor a fogyasztók inkább a rosszabb, silányabb minőségű készítményeket vásárolják majd meg.

A kutatók egy része szerint szintén megoldást jelenthet az emberiség problémáira a rovarfogyasztás. Ahogy korábban megírtuk, az ehető rovarok piaca folyamatosan bővül, és akár 15-szörösére is nőhet 2021-ig.

A szingapúri Arcluster szerint jelenleg a világon az étkezési rovarok piaca 100 millió dollárosra becsülhető, ami az előrejelzések szerint öt év alatt 1,5 milliárd dollárosra növekedhet.

Bár a fejlett országokban egyelőre eléggé idegenkednek megenni a különböző legyeket, tücsköket és hernyókat, világszerte így is 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen ehető bogarakat.