Az ország, ahol háromszáz új bányászati helyszínt találtak

Horizontal
In this photograph taken on April 4, 2018, a Chinese employee of a mining company operates a bulldozer at a mining site in the Cameroon town of Betare Oya. / AFP PHOTO / Reinnier KAZE
Vágólapra másolva!
Öt év alatt mintegy 300 új, bányászati termelésre alkalmas helyszínt azonosítottak Kamerunban, az e célból indított feltárások és vizsgálatok nyomán, írja egy helyi üzleti hírportál.
Vágólapra másolva!

Az ország öt régiójában, mintegy 300, a bányászati termelés szempontjából értékes helyszínt azonosították a 2014-től 2019-ig terjedő periódusban, számolt be erről egy bányaipari szakmai konferencián Kamerun szakminisztere. Az azonosított ásványok között találtak többek között aranyat, cinket, ritkaföldfémeket, urániumot és mangánt is.

A világbanki támogatással indított feltárás lehetővé tette, hogy Kamerun mintegy 160 ezer négyzetkilométernyi területét mérje fel geofizikai és földtani szempontból légi úton.

A 2014-es projektet 2017-ben helyszíni földtani felmérések és mintavételezések követték.

Kínai gépkezelő munkagépén egy kameruni bányában Forrás: AFP/Reinnier Kaze

Mindennek azért van nagy jelentősége az ország szempontjából, mert Kamerunt eddig is az iparilag fontos ásványkincsek egyik potenciális utánpótlás forrásaként tartották számon. Az aranykiteremlés szempontjából már eddig is Afrika egyik legfontosabb államának számított, az ekörüli számos kérdőjelről az Origo ebben a cikkében írt. Ugyanakkor a most lezárult projektet megelőzően ország mintegy 475 ezer négyzetkilométeres területének korábban csak 40 százalékát mérték fel eddig bányászati szempontból, ásványkincsek után kutatva.

A miniszter a bejelentéskor azt mondta, általában véve jelentős tartalékokra bukkantak fontos anyagokból. Egyúttal jelezte:

országa nyitott a befektetők felé, azok megjelenésétől pedig fellendülést és Kamerun bányaipari jelentőségének növekedését várják.

A vonatkozó jogszabályokat már 2016-ban úgy alakították át, hogy az vonzóvá tegye az országot a külföldi tőke számára - jelezte.

Kamerun GDP-je az ismert 2017-es adat szerint 35 milliárd dollár volt, a második legerősebb szektort az ipari termelés képviselte. Az ország kb. 4,8 milliárd dollár értékben exportált, elsősorban kőolajipari termékeket, alumíniumot, faanyagot, valamint kakaót. A kivitelben egyre hangsúlyosabbak az ipari felhasználású ásványkincsek, így például az itt felfedezett ipari minőségű gyémántok is.