Hetvenéves lett a németek nemzeti étele, a currywurst

A currywurstot árusító Curry 36 német gyorsétteremlánc elsőként megnyitott üzletéről Brelin Kreuzberg városrészében. A német specialitást, a currys kolbászt Herta Heuwer alkotta meg az akkori Nyugat-Berlinben 1949-ben, majd a fűszeres szószt két évvel később Chillup márkanéven szabadalmaztatta. A currywurst kedvelői szeptember 4-én a gyorsétel feltalálásának 70. évfordulójáról emlékezhetnek meg.
Vágólapra másolva!
Szeptember elején ünnepli 70. születésnapját Németország ikonikus étele, a currywurst, azonban kevesen tudják, hogy a világ legnagyobb autógyártója készíti a legtöbb darabot ebből a különleges virsliből, amelyet Herta Heuwer 1949-ben alkotott meg.
Vágólapra másolva!

A történet szerint Herta Heuwer 1949-ben egy brit katonával csereberélt árukat, aki ketchupot és curry port adott neki. Ezeket a hozzávalókat összekeverve, hosszas kísérletezés után alkotta meg, készítette el a Németországban a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvendő ételt.

Hamarosan el is kezdte értékesíteni a terméket Berlinben, ahol az emberek hamar rákaptak a currywurst ízére, és - rövid időn belül - állítólag hetente már 10 ezer darabot adott el belőle. Az üzlet rendkívül jövedelmező volt és 1974-ig működött.

Bemutatjuk az egyik legrégebbi német currywurst büfét, a Curry 36-ot. Az alábbi képre kattintva megmutatjuk, hogyan készül a németek kedvenc gyorsétele.

A currywurst megalkotásának 70. évfordulója
A currywurst megalkotásának 70. évfordulója
A currywurst megalkotásának 70. évfordulója
A currywurst megalkotásának 70. évfordulója
A currywurst megalkotásának 70. évfordulója
A currywurst megalkotásának 70. évfordulója

Az első currywurst elkészítésének 70. évfordulójára januárban különleges emlékérmét adtak ki Németországban, ahol éves szinten 800 millió darabot adnak el ebből az ételből. Az Apetito nevű catering vállalat 2017-es évértékelője szerint a currywurst zsinórban már 26 éve a német cafeteriák legnépszerűbb ebédje.

Kevesen tudják viszont, hogy a Volkswagen sikereit nemcsak az autóeladásnak köszönheti, hanem a currywurstnak is nagy szerepe volt a vállalat felfutásában.

A VW már 45 éve készít virslit a wolfsburgi autógyárának szomszédságában, a termék még saját alkatrészkódot is kapott, amelynek száma: 199 398 500 A.

Az autógyártó napi szinten 18 ezer darab virslit készít, 2017-ben pedig 6,8 millió currywurstot gyártottak le, tehát mennyiségben többet, mint ahány autót szereltek össze abban az évben. A vegetáriánusok nagy örömére a VW 2010 óta már számukra is gyárt currywurstot, de megjelentek curry ízesítésű ketchuppal is.

A currywurst annyira közkedvelt Németországban, hogy néhány egészen furcsa variációban is kapható, például energiaital formájában, de chipset is árulnak ilyen ízesítéssel, de van ilyen fagylalt is ilyen ízben.