Az egyik legnagyobb amerikai cipőgyártó nem vesz többé brazil bőrt

Vans Women's Collection Ambassador Cocktail GettyImageRank3 Pearl SHOES HORIZONTAL Cocktail Sports Shoe USA California Hollywood - California FASHION GENERAL VIEW Arts Culture and Entertainment Liquor Bar Atmosphere Vans Women
HOLLYWOOD, CA - JUNE 04: A general view of atmosphere at the Vans Women's Collection Ambassador Cocktail at Pearl's Liquor Bar on June 4, 2014 in Hollywood, California. Angela Weiss/Getty Images for Vans/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egyik legnagyobb cipőgyártója a VF Corporation – ami a Timberland, a Vans és a The North Face márkák tulajdonosa – abbahagyja a Brazíliából származó bőr vásárlását és használatát, amíg az Amazonas erdeiben tűzvész pusztít.
Vágólapra másolva!

A cég kijelentette, hogy addig nem vásárolnak a dél-amerikai országból, „amíg be nem bizonyítják nekik, hogy a termékeiknél eddig felhasznált alapanyag nem járult hozzá az országban történt környezeti károkhoz".

Illusztráció Forrás: AFP/2014 Getty Images/Angela Weiss

A VF Corporation ruházati és cipőmárkái összesen 13,8 milliárd dollár bevételt termeltek a cégnek a júliusban közzétett adatok szerint.

A marhahús és a bőr iránti kereslet miatt az esőerdőkben hatalmas földterületeket kellett megtisztítani a szarvasmarhák számára, ami az egyik oka lehet a most tomboló tűzvészeknek.

Illusztráció Forrás: AFP/Mauro Pimentel

A tudósok figyelmeztettek, hogy a tomboló lángok pusztító hatást gyakorolnak az éghajlatra és tovább nehezítik a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A bolygó tüdejének is nevezett Amazonas őserdő a dél-amerikai kontinens 40 százalékát lefedi, és innen származik a légkörbe termelt oxigén 20 százaléka, az őserdő emellett hatalmas mennyiségű vizet juttat a légkörbe, és szabályozza a globális hőmérsékletet is.