Tömegével mehetnek a kínai cégek Hongkongba

Alibaba, tőzsde
Employees walk past a logo of Alibaba at the headquarters of Chinese e-commerce giant Alibaba in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 15 September 2014. Jack Ma, expected to become China's richest man this weekend after Alibaba's initial public offering (IPO) in New York, said on Wednesday (17 September 2014) he will not emigrate. The Alibaba founder said on the company's official microblog that he has no plans to emigrate, despite rumors spreading online that he intends to move to Hong Kong. "I never thought I would emigrate anywhere," said Ma. "I was born in Hangzhou, studied in Hangzhou and started my business in Hangzhou." Ma said he has always been a Hangzhou resident and he has not planned to change his status in the past, at present or in the future. Ma started Alibaba in 1999 in Hangzhou, capital of east China's Zhejiang Province. Alibaba is set to raise more than 20 billion U.S. dollars through its IPO, the largest ever in U.S. history. Alibaba began its roadshow last week and kicked off its Asian roadshows in Hong Kong on Monday. The company is expected to start trading on the New York Stock Exchange as early as Friday.
Vágólapra másolva!
A kínai cégek hosszú éveken keresztül az USA-ban dobták tőzsdére a részvényeiket, és nem Kínában vagy Hongkongban. Most azonban az Alibaba Hongkongot választotta egy részvénykibocsátáshoz, és részben a kereskedelmi háború miatt számos más kínai vállalat is követheti a példáját.
Vágólapra másolva!

Közel öt évvel azt követően, hogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriás végrehajtott egy 25 milliárd dolláros kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO), a cég most egy második részvénykibocsátásra készül Hongkongban. Az elemzők pedig úgy látják, az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus miatt sokan követhetik a példáját.

A leginkább érintett szektor a technológia lehet, ahol igencsak kétséges, hogy alakul majd a két nagyhatalom viszonya.

Ez pedig eltántoríthatja a kínai vállalatokat attól, hogy egy ilyen bizonytalan időszakban épp az amerikai piacra lépjenek be – így pedig Kína és Hongkong már sokkal vonzóbb.

Ráadásul egyre gyakoribbak lehetnek az Alibaba akciójához hasonlító kettős részvénykibocsátások, vagyis hogy egy cég egyszerre több ország tőzsdéjén is jelen van a papírjával. Ezt a leginkább olyan kínai piacvezető társaságok hajthatják végre, melyek jól ismert hazai nevek, és stabil profitokkal rendelkeznek. A lehetséges nevek között felmerülhet például a JD.com, a CTrip vagy a Baidu is, melyek részvényeivel egyaránt kereskednek jelenleg New Yorkban a Nasdaqon is – mondta a CNBC-nek Kevin Leung, a Haitong International Securities befektetési vezetője.

A kínai cégek számára egyre vonzóbb a hongkongi és a kínai tőzsde Forrás: AFP/Philippe Lopez

Az sem mellékes azonban, hogy a szélesebb értelemben vett kínai piac önmagában is egyre kedvezőbb helyszín a vállalatok számára.

A kínai befektetők ugyanis a nemzetközi porondon is egyre relevánsabb szereplőknek számítnak,

ráadásul a tőkemozgatások szempontjából is egyszerűbb helyszínnek számít Kínában vagy Hongkongban részvényeket kibocsátani egy kínai cég számára. A cégek korábban sokkal kevésbé bíztak a kínai befektetők „minőségében" a nemzetközi szereplőkhöz képest, azonban ez a szakadék folyamatosan szűkül – tette hozzá Leung.

Mi több, a formális feltételek is egyre jobbak a térségben. Hongkong az elmúlt időszakban lazított a korlátain, és megnyitotta az utat a második részvénykibocsátás lehetősége előtt, míg Kínában éppen nemrég nyílt meg egy új, elsősorban technológiai papírokat tömörítő börze.

Vannak azonban olyan elemzők is, akik arra figyelmeztetnek,

az már problémát jelenthet, ha túl sok vállalat kezd bele kettő részvénykibocsátásba, és tömegével jelennek meg a kínai cégek például Hongkongban.

Az Alibabának most könnyű dolga van, mert a befektetők világszerte elég jól ismerik a társaságot, de kisebb vállalatok esetében a piac már nem biztos, hogy támogatná a tömeges részvénykibocsátást.