A húsmentes hús után itt a tehénmentes tej

tehéntej
Vágólapra másolva!
A fenntartható, egészséges húsok alternatíváinak keresése jelenleg két úton jár: a hússzimuláló zöldségburger és a laboratóriumban termesztett fehérjék. A tejtermékek területén azonban csak növényi alternatívák vannak, mint például a kesudió „vaj" és a mandula tej. Most viszont itt is megjelenhet a tehénmentes tej.
Vágólapra másolva!

Mindegy, hogy a szarvasmarha fejését vagy levágását ellenezzük, avagy a levegőszennyezést, melyet a metángáz kibocsátással okoznak, az ipari szarvasmarha-tartás bizony nem ideális a bolygónk számára. A tanulmányok azt mutatják, hogy

a szarvasmarha ipari méretű tartása az éghajlati változások egyik kulcsfontosságú okozója, egyben a helyi környezeti károk forrása is.

A hűtőszekrényünk tartórekeszei már régóta tele vannak növényi alapú tejtermékkel, de most akad néhány olyan kezdeményező, akik a tejet is tehénmentessé tennék.

Ugyan kevesebb ember fogyaszt tehéntejet, viszont sokan fogyasztanak joghurtot és sajtot, így a tejsavó, amely e termékek előállításához szükséges, egy fontos fehérje. Ez viszonylag íztelen, és jó alapanyagként szolgál számos, a csecsemőktől a felnőttekig terjedő, tej alapú táplálék-készítményekhez. A tejsavónak már ma is hatalmas a piaca, hiszen a tejsavófehérje és a tejsavó alapú termékek iránti kereslet egyre nő. Az Egyesült Államok tejsavótermékeinek legnagyobb exportőre a tavalyi becslések szerint 10 milliárd dollárnyi összegben értékesített tejsavót. A BCC Research kutatása szerint az az iparág évente 6 százalékkal fog nőni a következő években.

A tejsavó azonban még mindig a tehenekből származik, amely az egészségtudatos fogyasztók és a klímaváltozás ellen harcolók számára elfogadhatatlan.

Ryan Pandya meglátta a lehetőséget ebben a fogyasztói szegmensben. Elsőként fog nem állati eredetű savófehérjét forgalmazni a San Francisco-i helyi vállalatán, a Perfect Day-en keresztül. Mint más élelmiszer-reformer alapítók, Pandya és partnere, Perumal Gandhi is vegánok. Ahelyett, hogy elhagynák a valódi sajt és tejtermék ízét a gyenge vegán helyettesítőkért, a pár úgy döntött, hogy

saját maga próbálkozik valódi vegán tejtermékeket előállítani élesztőgombákkal és baktériumokkal.

A cégnek persze komoly akadállyal kell szembenéznie: a géntechnológiával módosított (GMO) termékekre, amelyekhez hasonlót a termesztett savó előállítására is használtak, szigorú élelmiszeripari szabályozás vonatkozik.

Öt évvel ezelőtt a Perfect Day csatlakozott a szintetikus biológiai gyorsítókat kutató IndieBio-hoz, amikor olyan mikrobákat keresett, amelyekkel tejfehérje állítható elő. Napjainkban a cégnek több mint 60 alkalmazottja van, 60 millió dollárnyi tőkével rendelkeznek,

és már egy tonnányi laboratóriumi tejsavóval büszkélkedhetnek

(összehasonlításul az Egyesült Államokban évente több mint 200 ezer tonna mennyiségű tejsavót használnak fel).

A tehenek következő ellensége a laboratóriumból származhat, szintetikus savó formájában, amelyért már sorban állnak a befektetők Forrás: --

Tavaly az Archer Daniels Midland mezőgazdasági óriás döntött úgy, hogy befektet a Perfect Day-be, mely lépéssel a tejsavó előállítási költségeinek csökkentését szeretné elérni. „Az új technológiát használó vállalatok célja, hogy megfizethető, újfajta ételeket készítsenek."

Annak ellenére, hogy ez a kutatás még mindig csupán kezdeti stádiumban van, a Perfect Day azt állítja, hogy

a fehérjék 98 százalékkal kevesebb vizet és 65 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint amennyi a tejsavó előállításához szükséges.

A cég azt mondta, reméli, hogy egy napon majd licencet kap az összetevőire, így az élelmiszergyártók számos termékben használhatják majd őket, ám ez az út nem lesz könnyű.

Ennek ellenére Tim Geistlinger, a Perfect Day főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a folyamat „teljes mértékben alkalmazható bárhol a világban, nem számít, hogy az éghajlat mennyire meleg", vagyis független attól, hogy a tehenek mely éghajlati övezetekben tenyészthetők ideálisan.

A nem állati tejsavófehérje új termék, és a forgalomba hozatalához szükség lehet az Egyesült Államok szakhatóságának ellenőrzésére. A várakozások szerint valószínű, hogy a szervezet GMO termékekhez hasonló elbírálásban részesíti majd ezt a terméket is.

Egy másik probléma lehet a készítmény reklámja.

Kevés ember szeret olyan terméket vásárolni, amelyet „laboratóriumban előállítva" jelzéssel látnak el.

A vegánok például nem fogják megvásárolni a tejfehérje kifejezéssel forgalomba hozott terméket, helyette sokkal fogyasztóbarátabb a „növényi" kifejezés.

„Megpróbáljuk felkutatni, hogyan kaphatunk egy kifejezést erre az iparágra, amely kívül esik a növényi alapokon" - mondta Pandya. „Amelyből bárki, aki a növényi táplálkozás híve, enni tud, miközben az nem növényből származik. Ez egy állati fehérje, azonban még csak nem is állatokból állítják elő."

A cég most azt tervezi, hogy a honlapján keresztül 1000 adag, laboratóriumban termesztett tejsavóval készített fagylaltot értékesít.

„Azt hiszem, ez a termék azért lesz előnyösebb, mert alacsonyabb környezeti lábnyomot hagy maga után" - véli egy élelmiszeriparra szakosodott jogász, Nigel Barrella.

Forrás: Bloomberg.com