Újabb ország vezetné be az eurót

500 eurós bankjegy, pénz,
(FILES) This file photo taken on February 12, 2016 shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank (ECB) said on May 4 it would no longer produce and issue 500 euro banknotes, amid fears that the purple-coloured bills were favoured by criminals for money laundering and even terrorist financing. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Horvátország a hét végéig kérni fogja felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) - jelentette ki Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter, az euró bevezetésével foglalkozó nemzeti tanács ülését követően.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető kiemelte: a kormánynak még formálisan is fel kell hatalmaznia a pénzügyminisztert és Borisom Vujcic jegybankelnököt, hogy aláírja és elküldje a szándéknyilatkozatot.

- mondta Maric újságíróknak.

Utalt arra, hogy 19 rendelkezésről van szó hat területen. A legfontosabbként említette a horvát statisztikai hivatal (DZS) szolgáltatásainak javítását és tevékenységének bővítését, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását, valamint a üzleti környezet javítását.

Forrás: AFP/Miguel Medina

- hangsúlyozta Maric, majd hozzátette:

Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.