Milliárdos károkat okoztak a pusztító viharok júniusban

2019.07.01. 19:20

Az elmúlt hétvégi viharok miatt a biztosítók sok ezer újabb bejelentésre több százmillió forint kártérítést fizettek ki, vagy különítettek el a károk rendezésére.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint a június 27-én tomboló vihar elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintette, ahol

a viharkárok az előzetes becslések szerint meghaladhatják az egymilliárd forintot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vihar utánForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Folyamatosak a bejelentések, továbbra is a viharokhoz, a felhőszakadáshoz, a beázáshoz, a villámcsapásokhoz és a jégveréshez kapcsolódik a legtöbb kárigény, de az áramkimaradások nyomán a statisztikákban már kimutathatóan megjelentek a fagyasztott élelmiszerek megromlásához kapcsolódó bejelentések is.

A leginkább érintett települések Kisvárda és Mátészalka, valamint Nyíregyháza.

A június 15-23. közötti időszakban a társaságok a lakásbiztosítások alapján

már több mint 16 500 bejelentésre 1,5 milliárd forintot meghaladó összeget különítettek el kárrendezésre, illetve fizettek ki.

Az egyik nagy társaságnál a hétfő délelőtti adatok alapján a júniusi bejelentések közel kétharmadát már feldolgozták, a károsultak egyharmada várt még a szemlézésre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viharkárForrás: Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagy/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tavaly a június 1-15. közötti időszakban a biztosítókhoz 18 500 bejelentés érkezett, a kárigények becsült összegei megközelítették a 2 milliárd forintot. Az elmúlt évben egyébként a társaságok a május-augusztus közötti, a tapasztalatok szerint kiemelten viharos időszakban összesen mintegy 3,2 milliárd forintot fordítottak a lakásbiztosítással rendelkező ingatlantulajdonosok kártalanítására.

A Mabisz szerint

a biztosítói adatoknál jóval több kárt okozhattak a viharok a lakosságnak,

hiszen nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással, holott tizennégy biztosító kínálja több tucat lakástermékét, amelyek közül az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért is elérhetőek.

Vihar BudapestenForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az Aegon Magyarország szerint az elmúlt napok viharos időjárása miatt eddig 8887 bejelentés érkezett a céghez. A szakértők jelenleg mintegy 4440 kárügyet dolgoznak fel. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 11 000 meteorológiai kár bejelentése várható az eseményt követő első hónapban. A három, leginkább viharos nap együttes hatása alapján 730 millió forintra várható a kárigény.

A májusi és júniusi viharokhoz köthetően eddig közel 2900 bejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz, a károk becsült értéke mintegy 120 millió forintra tehető.

Csak június 28-án, pénteken több mint 500 kárbejelentés érkezett a csütörtöki szélsőséges időjárás miatt, a károkat elsősorban az orkán erejű szél okozta.

A K&H még legalább ennyi bejelentést vár a jövő hét elejéig. A K&H Biztosító adatai szerint idén - a júniusig feldolgozott adatok alapján - 3379 viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett, a károk átlagos értéke 48 ezer forint.