Közös pénzt vezet be 15 nyugat-afrikai ország

Economic Community for West African States, gyűlés
ABUJA, NIGERIA - JUNE 29 : President of Nigeria Muhammadu Buhari (C) delivers a speech during the 55th Ordinary Session of the Economic Community of West African States (ECOWAS) Authority of Heads of State and Government in Abuja, Nigeria on June 29, 2019. Adam Abu Bashal / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Közös valuta bevezetéséről határozott az ECOWASH (Economic Community for West African States), azaz a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége nevű regionális blokk a szervezet 55. gyűlésén - adja hírül az Africanews.
Vágólapra másolva!

Az 1975-ben alapított szervezet célja a térség gazdasági integrációjának elősegítése, lényegében egy egységes kereskedelmi blokk létrehozása, amelynek része a monetáris unió is. Ez utóbbi irányába lehet jelentős előrelépés az, hogy a 15 tagországot tömörítő szervezet most véget ért gyűlésén a tagállamok új, közös valuta bevezetését határozták el.

Az ECOWASH most lezajlott, 55. gyűlése Forrás: AFP/Anadolu Agency/Adam Abu Bashal

A tagállamok közül nyolc használja most az afrikai valutaközösségi frankot, amely korábban a francia frankhoz - Franciaország volt a térség legfontosabb gyarmatosítója -, illetve most az euróhoz kötött árfolyammal rendelkezik. Ennél is jelentősebb lépés lehet az, hogy a 15 ország képviselői az Abujában megtartott tanácskozáson

elfogadták a teljes közösségre kiterjedő új valuta, az eco bevezetését, 2020-as céldátummal.

A bejelentést elemző vélemények szerint egy politikai akarat megvalósulását jelentheti a lépés, amelynek megvalósítása számos kockázatot rejt, de rendkívül erős szimbolikus jelentőséggel bír.

A találkozón átadták a szervezet díjait is. Idén az ENSZ volt főtitkára, Kofi Annan posztumusz Kiválóság-díjat kapott. Mellette díjat kapott Dr. Ameyo Adadevoh nigériai orvos is, akinek fontos szerepe volt az ebola nigériai terjedésének meggátolásában úgy, hogy azonosította a betegség forrását jelentő zéró pácienst.

A tagállamok állam-, illetve kormányfői a találkozón Forrás: AFP/Anadolu Agency/Adam Abu Bashal

A most bejelentett közös pénznek fontos szerep juthat a régió gazdasági fejlődésében. Csak az Egyesült Államok 4,8 milliárd dollár értékben exportált, és 9,3 milliárd dollár értékben importált a tömörülés országaival folytatott közös kereskedelemben javakat.

Az ECOWASH tagállamai: Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Gambia, Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Libéria, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo, Zöld-foki-szigetek.