Rendkívüli információ jöhet holnap a magyar gazdaságról

gazdaság fejlődés autógyár munkás informatikus
Munkatársak dolgoznak a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősorán, ahol a B-osztályú Mercedes személyautókat gyártanak.
Vágólapra másolva!
Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a friss GDP-adatokat, az előzetes várakozások nagyon pozitívak. A Világgazdaságban megjelent elemzői vélemények konszenzusa szerint a tavalyi első három hónaphoz viszonyítva 4,9 százalékkal emelkedhetett a nemzeti össztermék márciusig.
Vágólapra másolva!

Az elemzői prognózisok átlaga szerint 4,9 százalékkal emelkedhetett a GDP az idei első negyedévben. A szakértői válaszok rendkívül nagy szórást mutatnak: a legpesszimistább előrejelzés 4,2 százalékos (Jobbágy Sándor, CIB Bank), a legoptimistább 6 százalékos (Virovácz Péter, ING Bank) növekedéssel kalkulál.

Virovácz Péter a meghökkentő számot az eddig beérkezett szektoradatok gyorsuló bővülésére alapozza:

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője 5,4 százalékos bővülést prognosztizál, de a 6 százalékhoz közeli adatot sem zárja ki. A magyar gazdaság 3,9 százalékkal növekedhet 2019-ben a konszenzusuk szerint, az MNB 3,8 százalékos és a Pénzügyminisztérium 4 százalékos prognózisa között.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősora Forrás: MTI/Ujvári Sándor

– mondta Varga Zoltán, az Equilor elemzője. A globális kereskedelmi feszültségeket nem sikerült rendezni, ami az év további részében fékezheti a növekedést, a belső kereslet viszont élénk maradhat, ami a GDP-re is kedvező hatással lehet szerinte.

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője úgy véli: az alacsony hozamok a megtakarítások helyett a beruházásokat támogatták, ez főleg az építőiparban csapódott le, ráadásul a multinacionális cégek fejlesztései is felfuthattak.