Lendületben marad a magyar gazdaság

Új adószabályok augusztustól adó pénz nyereség, veszteség értékpapír
Érdemes összehasonlítani hitelfelvétel előtt a bankhitelek és a lakástakarékok konstrukcióit
Vágólapra másolva!
A magyar kormány benyújtotta konvergenciaprogramját az Európai Uniónak, ami alapján a magyar gazdasági teljesítmény továbbra is minden évben jelentősen bővül, ami az ország makrogazdasági mutatóinak további javulását is magával hozza. Ezen a héten derült ki, hogy az OTP újabb, ezúttal szlovén bankot vásárolt, de a MOL-tól is fontos információk érkeztek, miközben Japában új császár ült a trónra. Az MNB és a Magyar Bankszövetség a változó kamatozású devizahiteleseket megszólítva kezd tájékoztatókampányba, miközben a csehek bejelentették, egy eddigi tabut ledöntve megadóztatják a Facebookot. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Tovább gyorsul a magyar gazdaság

A GDP az idén és jövőre is 4 százalékkal bővül, 2021-ben 4,1 százalékra, 2022-ben 4,2 százalékra gyorsul, és 2023-ban is 4 százalékos lehet a növekedés – ez derül ki a kormány Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogramjából, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetett. A következő években konszolidálódik az államháztartás, a hiány csökken, a deficit az idei 1,8 százalék után jövőre a GDP 1,5 százalékára mérséklődik, 2023-ra pedig már nullszaldós költségvetést tervez a kormány.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

A gyors növekedés és a csökkenő hiány révén gyorsan mérséklődhet az államadósság: a prognózis szerint az adósság az idei 69,2 százalékról jövőre 66,7 százalékra, 2022-re pedig már 60 százalék alá csökkenhet, 2023-ban a GDP 55,9 százalékát teheti ki.

Ismét bankot vett az OTP

Az OTP Bank Nyrt. rendkívüli közleményben jelentette be, hogy megvásárolta a szlovén SKB Bankát. A pénzintézet tőkepiaci szereplőknek tett tájékoztatása szerint adásvételi szerződést írt alá a Sociéte Generale Csoport szlovén leánybankja, az SKB Banka 99,73 százalékos részesedésének, valamint egyéb leányvállalatainak megvásárlásáról. Az SKB Banka mérlegfőösszege alapján közel 9 százalékos piaci részesedésével Szlovénia 4. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Illusztráció Forrás: MTI/Róka László

Zalaegerszegen valósít meg nagyberuházást a MOL

Letették az új gumibitumen üzem alapkövét Zalaegerszegen, a Zalai Finomító területén. A 3 milliárd forintos beruházás 75 százalékát a MOL saját forrásból biztosítja, 25 százalékát pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében finanszírozza. A gumibitumen üzem várhatóan a 2020-as útépítési szezonban, évi 20 ezer tonna kapacitással már termelni fog.

Varga Mihály a beruházás alapkőletételén azt hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a magyar gazdaság válságállóságát, aminek egyik biztosítéka maga a MOL, illetve a vállalat beruházása, amelyhez a kormány 750 millió forintot biztosított.

Új uralkodó lépett trónra a világ egyetlen császárságában

Május 1-től új császára van Japánnak, miután április 30-án Akihito császár hivatalosan is leköszönt a Krizantém trónról, és átadta helyét 59 éves fiának, Naruhitónak. A világ legrégebbi, folyamatosan hatalmon lévő császári dinasztiájának 125. tagja mondott le az uralkodás jogáról, ezzel új korszak nyitányát hozva el Japánban, úgy, hogy Akihito 30 évnyi uralkodása alatt is rengeteg minden megváltozott az országban. Az Origo összeállításában mutatta be, hova jutott Japán gazdasága, amíg a rendkívüli népszerűségnek örvendő Akihito és felesége képviselte a nemzeti egységet, és voltak a szigetország szimbolikus vezetői.

Az április 30-án leköszönt Akihito császár (jobbra) és a május 1-jén trónra lépő fia, Naruhito (balra) egy 2010-es fotón Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Folytatódott a bérrobbanás Magyarországon

Közzétette az idei év első második hónapjára vonatkozó kereseti adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A várakozásokat felülmúlva, 12,1 százalékkal nőttek a bruttó bérek februárban a képzett munkaerő egyre fokozottabb hiánya és a bérminimum-emelések hatására. Idén februárban a bruttó átlagkereset 345.900 forint volt, 12,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-februárban a bruttó átlagkereset elérte a 344.700, a nettó átlagkereset a 229.200 forintot, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH.

A cseh kormány digitális adót vet ki

A cseh kormány hétszázalékos digitális adót vet ki a nagy internetes cégekre, köztük a Facebookra és a Google-ra. A prágai pénzügyminisztériumnak május végéig kell kidolgoznia a vonatkozó konkrét javaslatot - jelentette a CTK hírügynökség a pénzügyminisztériumtól és a CSSD-től kapott értesülésekre hivatkozva. A pénzügyi tárca konzervatív becslése szerint az adóból, amelyet 2020 közepén vezetnének be, évente mintegy ötmilliárd korona folyna be az államkasszába. A digitális adó a legjelentősebb globális szereplőkre fog vonatkozni.

"Ez reagálás arra, hogy az Európai Unió és az OECD szintjén sikertelen és lassú a megoldások keresése" - nyilatkozta Alena Schillerová pénzügyminiszter.

129 ezer banki szerződést érintő kampány indul

Kampányt indított a változó kamatozású jelzáloghitelek fix kamatozásúra váltása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség. Ennek során a bankok várhatóan 129 ezer szerződés alapján küldenek ki tájékoztató levelet annak érdekében, hogy a korábbi változó kamatozású jelzáloghiteleiket fix kamatozású kölcsönre változtassák át az ügyfelek. Ez mintegy 894 milliárd forint hitelállományt érint.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Klaus Ohlenschlaeger

Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója elmondta: a hitelintézetek három ütemben, legelőször a leginkább veszélyeztetett mintegy 15 300 ügyfélnek július 15-ig levelet küldenek arról, hogy fontolják meg kölcsöneik átváltását fix kamatozásúra.

Haladék a számlázóprogramoknál

Mivel számos ügyfél jelezte, hogy problémái vannak az átállási folyamattal, az Adóhatóság nyár elejére tolta a számlázórendszer új verziójának kötelező használatát. Ezt követően már pár százezer forintos tételeknél is komoly szankciókat kockáztat az a vállalkozás, amelynél a nem frissített szoftver miatt problémássá válik az adatszolgáltatás. Így tehát csak június 4-től módosulnak a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának technikai követelményei.

A NAV által eredetileg már ebben a hónapban bevezetni kívánt változtatás azon vállalkozásokat érinti, amelyek legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos értékű – számlát állítanak ki, és annak minden adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk a hatóság felé.

Rekord a Budapesti Értéktőzsdén

Megdöntötte korábbi csúcsát a BUX áprilisban: az index 41.684 pontról 42.520 pontig emelkedett, de 43.500 pont felett is járt, elérve mindenkori legmagasabb értékét. Az emelkedést segítette a világon uralkodó jó tőzsdei hangulat, a főbb indexek Amerikában is elérték a tavaly ősszel felállított történelmi csúcsaikat, de Európában is erős hónapot zártak a börzék.

A magyar részvénypiac forgalma 159,3 milliárd forint volt áprilisban a márciusi 282,8 milliárd után, a napi átlagforgalom elérte a 7,96 milliárd forintot az előző havi 14,1 milliárdot követően.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Díjcsökkenés jön a két nagy bankkártyánál

Mintegy 40 százalékkal csökkenti a Visa és a Mastercard az Európai Unióban (EU) harmadik országokban kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciók költségeit - jelentette be az Európai Bizottság. A két amerikai kártyakibocsátó óriásvállalat az EU versenyhatóságaként eljáró bizottság fellépésének hatására már korábban vállalta az úgynevezett multilaterális bankközi díjak leszorítását. A brüsszeli testület, amely trösztellenes eljárást indított az ügyben, most jogilag kötelezővé nyilvánította ezen vállalásokat.

Az Európai Unió 2015-ben korlátozta a bankközi díjak mértékét, de ez csak az Európai Gazdasági Térség országaiban kibocsátott és használt kártyákra vonatkozik, a harmadik államokra nem. Az immár kötelező erejű vállalások nyomán csökkenni fognak a kereskedők költségei az Európai Gazdasági Térségen kívüli bankkártyákkal való fizetések után.

Beruházást jelentett be a Tungsram-csoport

A Tungsram-csoport 1,5 millió dollár értékben (kb. 430 millió forint) bővíti kisvárdai gyárát, az új üzemben repülőgéphajtőmű-alkatrész karbantartást végeznek majd a General Electric (GE) repüléstechnikai üzletágának - közölte a Tungsram. Hangsúlyozták: a GE Aviation Hungary Kft.-vel kötött hosszú távú megállapodás alapján a Tungsram újabb ponton csatlakozik a GE beszállítói programjához Magyarországon.

A Tungsram logója (illusztráció) Forrás: Tungsram

Az új tevékenységhez szükséges iparági követelményeknek való megfeleléshez az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), valamint az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) auditálni fogja a Tungsramot.

A MOL is közzétette az első negyedéves számokat

A MOL-csoport 144 milliárd forint (514 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben, ami 18 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A társaság közleménye szerint az elért EBITDA összhangban van az éves célkitűzésekkel. A MOL az idei évre 2,3 milliárd dollár EBITDA-ra számít a tavalyi 2,69 milliárd dollár (728,2 milliárd forint) után, amely az utóbbi hét év legmagasabb eredménye volt.

Közzétette negyedéves jelentéseit a magyar olajipari óriás Fotó: Szabó Balázs [origo]

Emelkedtek az üzemanyagárak

A MOL bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 405 forintra, a gázolajé 411 forintra nőtt. A benzin ára legutóbb április 17-én változott, akkor bruttó 5 forinttal nőtt. A gázolaj ára legutóbb múlt hét pénteken emelkedett, bruttó 2 forinttal.