Ezekért rajonganak a technológiai befektetők

5G mobilhálózat, Ericsson
Ericsson engineers work on a 5G radio testbed booth during a demonstration at SingTel in Singapore on August 2, 2016. SingTel and Ericsson, the Swedish maker of wireless networking equipment, have teamed up to harness the potential of 5G technology in Southeast Asia. / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
Vágólapra másolva!
Egyre világosabban látszik, mely technológiai területek lesznek a jövőben a befektetők kedvencei. Az Alibaba és a Xiaomi mögött álló egyik korai befektető szerint az új generációs internet lesz a következő időszak legizgalmasabb terepe. Régiós szinten pedig Ázsiára érdemes kiemelten odafigyelniük a szereplőknek.
Vágólapra másolva!

Ha valaki ma szeretné megjósolni, melyek lesznek a következő évek legfontosabb befektetési területei a technológiai szektorban, akkor nem is kell továbbmennie a mobiltelefonoknál, illetve az 5G technológiánál. A kulcs tehát az új generációs internet – mondta Jenny Lee, aki a kínai Alibaba és a Xiaomi egyik korai befektetője volt.

A vállalakozások előtt hatalmas lehetőség áll, ha megragadják a mobilmegoldások rendkívül gyors terjedését az olyan piacokon, mint India, Délkelet-Ázsia vagy Latin-Amerika.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában például 2022-re 829 millió lehet az okostelefon használók száma, ami a jelenlegi szint duplája lenne.

Új generációs befektetések

Mindeközben az olyan, technológiailag fejlett országokban, mint az Egyesült Államok vagy Kína, a cégek elsősorban az új generációs 5G mobilhálózat kihasználására csaphatnak le – tette hozzá Lee. A szakember szerint ugyanis a mobilhullám még nem ért véget.

A mobilinternet első hulláma, amely az USA-n és Kínán már áthaladt, most éri el Délkelet-Ázsiát és Latin-Amerikát.

Ez pedig azért is izgalmas, mert sok mindent lehet tanulni a különböző piacoktól és különböző modellektől.

Az új generációs 5G mobihálózhat lehet a következő évek nagy technológiai sztorija Forrás: AFP/Andrej Sokolow

Eközben Kínában és a Szilícium-völgyben lassan hódító útjára indul az 5G mobilhálózat, ami nem csupán ultragyors sebességet, de jelentős költségcsökkentéseket is magával hozhat. Ráadásul

ahogy az 5G elterjed, az új technológiák egyre inkább erre az infrastrukturális alapra építkeznek majd,

beleértve nemcsak a mobilinternetet, de az önvezető autókat és az okos városokat is.

Lee kiemelte, az USA és Kína élen járhat az 5G-s fejlesztésekben, miközben Délkelet-Ázsia és India egyre jobban kapaszkodik föl. Így végül az új generációs mobilhullám globális trenddé fog válni.

Ázsiai lehetőségek

Noha az olyan, kevésbé fejlett piacoknak, mint India és Délkelet-Ázsia, nehezebb lesz kihasználniuk a legfejlettebb technológiákat, Lee mégis úgy látja, hogy a következő évtizedben Ázsia kínálja majd a legizgalmasabb új üzleti lehetőségeket.

Már láthattuk a növekedést az Egyesült Államokban és Kínában, és úgy tűnik, a következő 5-10 évben ez eléri Ázsia egészét

– jelezte a szakember, aki szerint a vállalkozóknak érdemes figyelemmel kísérniük a gyorsan növekvő régiós gazdaságokat. Mi több, napjainkban egy „születő" piacról beszélünk ebben a térségben, vagyis ha valaki most akar beszállni, akkor a jelenlegi előnyök hatványozottan megtérülhetnek a következő években – hangsúlyozta Lee.