Nincs ok a pánikra az amerikai gazdaságban

jegybank FED USA amerika
Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdasági adatok jelenleg nem indokolják, hogy az amerikai jegybanknak kamatot kellene csökkentenie – vélik a Moody's elemzői. A hitelminősítő jelzése azért fontos, mert az elmúlt időszakban több kemény vélemény is napvilágot látott, mely szerint itt az idő, hogy a Fed lazítson a politikáján.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már rálépett a fékre, és a „türelem" szó hangoztatása mellett visszafogta a menetrendszerű kamatemelését, az elmúlt időszakban többen is elkezdtek azzal számolni, hogy ideje lenne egy kamatcsökkentésnek is.

Ebben a légkörben érkezett a Moody's Analytics vezető elemzőjének a véleménye. Mark Zandi szerint ugyanis az amerikai gazdaság állapota egyáltalán nem indokolja jelenleg a kamatcsökkentést. A múlt héten egyébként

az amerikai Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow közölte, a Fednek „azonnal" végre kellene hajtania egy 50 bázispontos kamatcsökkentést.

Korábban pedig a Heritage Foundations egyik tagja, Stephen Moore ütött meg hasonló hangot. Utóbbi szerepe azért lehet izgalmas, mert Donald Trump amerikai elnök jelezte, szándékában áll jelölni Moore-t a Fedbe.

A Moody's szerint a Fednek nem kell kapkodnia Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az említett szakemberek tehát még a jelenlegi kamatemelési szünetnél is erőteljesebb lazító lépést várnak a központi banktól, miután a Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésén nem változtatott a politikáján, illetve figyelmeztetett az európai és kínai növekedés lassulásának kockázataira.

Bár az Egyesült Államok gazdasága valóban lassabb ütemben növekszik, az adatok nem utalnak arra, hogy szükség lenne jegybanki kamatcsökkentésre – mondta a CNBC-nek Zandi. Rámutatott, a legutóbbi adatok alapján az USA gazdasága továbbra is egészséges.

A munkanélküliségi ráta közel 50 éves mélyponton van, a bérnövekedés erős, az infláció közel van a Fed 2 százalékos céljához, a részvénypiac pedig a jelenlegi trend alapján újabb rekordokat érhet el.

Éppen ezért Zandi úgy látja, ebben a helyzetben egy kamatcsökkentés kontraproduktív lenne, mivel csak a kockázatos adósságok növekedését ösztönözné. Zandi egyébként még tavaly hangsúlyozta, az emelkedő adósságállomány valódi kockázatot jelent. Különösen a túlságosan eladósodott vállalatok jelentenek potenciális veszélyt, amelyek, ha bajba kerülnek, akár recesszióba is dönthetik az USA gazdaságát.