Ezekbe vásárolja be magát a világ egyik legnagyobb befektetési alapja

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Bár a befektetők sokszor csak rövid távon gondolkodnak, vannak olyan intézmények, melyek elsődleges feladata éppen az, hogy hosszú időtartamra rendezkedjenek be a döntéseikkel. Ilyen a kanadai állami nyugdíjalap is, melynek vezérigazgatója fölvázolta a következő évek legizgalmasabb befektetési lehetőségeit.
Vágólapra másolva!

„Igyekszünk a mélyére hatolni olyan területeknek, melyekről úgy gondoljuk, hosszú távon is izgalmasak, illetve megpróbáljuk azonosítani ezen területek legjobb elemeit a befektetésekhez" – mondta a CNBC-nek Mark Machin, a kanadai nyugdíjalap (Pension Plan Investment Board) vezérigazgatója. A kanadai egyébként a világ egyik legnagyobb nyugdíjalapjának számít a maga 370 milliárd dolláros eszközállományával, így különösen érdekes lehet, hogy az intézmény vezetése mely területekben látja a jövő nagy lehetőségeit.

Kiskereskedelem 4.0

Az egyik ilyen hosszú távú trend, amelyre a kanadai intézmény figyel, a kiskereskedelem új modellje – amelyre Machin „kiskereskedelem 4.0-ként" hivatkozott.

A nyugdíjalap jelentős befektetője a kínai Alibaba online piactérnek, ráadásul már a vállalat tőzsdére lépése előtt is lecsaptak a lehetőségre.

Ezzel együtt Machin és csapata olyan alapokba is bevásárolt, melyek kifejezetten az új kiskereskedelmi megoldásokra specializálódtak.

Az Alibaba az egyik legerősebb szereplő az új kiskereskedelmi modellben Forrás: AFP/Sputnik/Iliya Pitalev

Az egyik kevésbé ismert vállalat, amelyre a kanadai nyugdíjalap felfigyelt, az a kínai Meituan Dianping nevű ételszállító alkalmazás, amelynek részvényeivel tavaly szeptemberben kezdtek kereskedni a hongkongi tőzsdén. Noha Machinék optimisták a céggel kapcsolatban, más elemzők már kevésbé látják rózsásan a társaság jövőjét. Egyesek szerint ugyanis akár több mint 30 százalékot is eshet a papír árfolyama a következő időszakban.

Önvezető autók

A több mint 20 millió kanadai megtakarításait kezelő nyugdíjalap kiemelt figyelmet szentel az elektromos és önvezető járműveknek, illetve az ezekhez kapcsolódó szenzorvállalatoknak. Ennek jegyében fektettek be olyan cégekbe, mint a Zoox, amely az Egyesült Államok nyugati partján működő önvezető taxicég – hangsúlyozta Machin.

A kaliforniai székhelyű Zoox egyébként decemberben kapott engedélyt arra, hogy sofőr nélküli fuvarszolgáltatást kínálhasson a nagyközönség számára.

Az egyelőre még magánkézben lévő társaság azonban épp a múlt héten került a Tesla pereskedésének célkeresztjébe.

A hivatalos dokumentumok szerint ugyanis Elon Musk vállalata azzal vádolja a Zooxot, hogy jogszerűtlenül jutott hozzá például raktározással vagy logisztikával kapcsolatos információkhoz. A Zoox nem kommentálta a perrel kapcsolatos híreket.

Változó demográfia

Az amerikai statisztikai hivatal becslései szerint 2035-re az USA-ban több nyugdíjas lesz, mint gyerek. Nem meglepő tehát, hogy Machin szerint a demográfiai változás olyan kérdés, melynek kapcsán érdemes megtalálni a kedvező befektetési lehetőségeket.

Befektetési lehetőséget is jelentenek az amerikai nyugdíjasok Forrás: 123rf.com

Ennek egyik aspektusa, hogy

az idősödő amerikai generáció várhatóan elindul majd „világot látni", amikor nyugdíjba vonul.

A kanadai nyugdíjalap éppen ezért olyan cégekbe is befektetett, mint a Viking Cruises, amely iparági vezető a hajókirándulások szervezésében. Emellett európai hajókirándulásokat szervező cégekben is van érdekeltsége a nyugdíjalapnak, de a világ más tájain is növeli érdekeltségeit ezen a téren az intézmény.

Végül hasonlóan fontos befektetési szempont a középosztály bővülése, különösen Kínában és Indiában. Éppen ezért a kanadai nyugdíjalap tudatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek speciálisan fókuszálnak a növekvő középosztályban rejlő üzleti lehetőségekre.