Elkészültek az adóbevallási tervezetek

adóbevallás HÉTKÖZNAPI munka közben postai dolgozó
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, azaz kikerüli az adóhivatalt.
Vágólapra másolva!
Idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az szja-bevalláshoz a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.
Vágólapra másolva!

A NAV közleményében azt írta, már 3,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval, ami jelentősen megkönnyíti az szja-bevallás elkészítését és elfogadását. Hozzátették azt is, hogy idén már az egyéni vállalkozóknak is készült 2018-ról szóló adóbevallási tervezet, ami több mint háromszázötvenezer vállalkozónak könnyíti meg a bevallás elkészítését. Fontos változás, hogy ettől az évtől

valamennyi adózónak május 20. az szja-bevallás határideje.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A NAV honlapjáról már most elérhetők a tervezetek.

Az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők már most megnézhetik és ellenőrizhetik.

Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nem kell tennie semmit, május 20-án a tervezet a kiajánlott adatokkal hivatalos szja-bevallássá válik.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez.

Akinek nincs ügyfélkapuja, még öt napig, azaz március 18-án éjfélig kérheti a tervezet postázását.