A nagy lehetőségre csaphatnak le a befektetők

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Idén akár 8 százalékot is erősödhet a feltörekvő piaci befektetések egyik legfontosabb mutatója – mondják a Morgan Stanley elemzői. A globális felfordulások közepette ez igen komoly lehetőséget jelentene a piaci szereplők számára.
Vágólapra másolva!

Akár 8 százalékot is izmosodhat 2019-ben az MSCI Emerging Markets Index, amely a feltörekvő piaci befektetések egyik legfontosabb (benchmark) mutatójának számít – idézi a CNBC a Morgan Stanley elemzését. A befektetési bank szerint elsősorban a kínai kormány gazdaságélénkítő lépései emelhetik föl a mutatót, és nem mellékesen a kínai részvényeket is. Ez pedig igen fontos szempont, mivel a kínai papírok 32,12 százalékot tesznek ki az indexben.

Az idei év fejleményei meg is támogatták a fenti jóslatot, mivel a kínai CSI 300 index (amely a legnagyobb kínai részvényeket tömöríti) felülteljesítő volt az MSCI mutatójával szemben, de ugyancsak felülteljesítőnek számít hongkongi Han Seng részvényindex is. Nem meglepő tehát, hogy a Morgan Stanley-nél kitartóan optimisták a kínai részvények emelkedésével kapcsolatban, és arra számítanak,

a világ második legnagyobb gazdaságának papírjai állnak majd a feltörekvő piaci felfutás élére ebben az évben.

Ezt erősíti meg az is, hogy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Államok és Kína megállapodásra jut a vámháborúban.

Régiós növekedés

A befektetési banknál igencsak kedvezően értékelik a múlt héten bejelentett kínai gazdaságélénkítő intézkedéseket, melyek célja, hogy stabilizálják a növekedést és a munkaerőpiacot. Az elemzők szerint ennek hatására a kínai GDP-növekedés az eddigieknél gyorsabb ütemre kapcsolhat 2019 második felében.

Kína állhat a feltörekvő piaci rali élére Forrás: AFP/Johannes Eisele

Mindennek pedig igen kedvező hatásai lennének a régió, illetve a feltörekvő piaci térség egészére nézve is. A feldolgozóipar és az ahhoz kapcsolódó kereskedelem, a szolgáltatások iránti kereslet (beleértve a turizmust is), valamint a nyersanyagokkal kapcsolatos kilátások egyaránt támogathatják az általános feltörekvő piaci növekedést.

A bank azt tanácsolta ügyfeleinek, hogy

aki meg akarja lovagolni a ralit, annak Kínára, Indiára, Indonéziára, Szingapúrra és Brazíliára érdemes kiemelten figyelnie.

A fentiek mellett az is segítheti a felfutást, hogy a jelenlegi kilátások alapján a régió vállalatai a vártnál erősebb profitokról számolhatnak be – teszik hozzá a Morgan Stanley szakértői.

A réz ereje

A jelentés ezzel párhuzamosan külön hangsúlyozta a réz teljesítményét, mivel olyan nyersanyagról van szó, amely fontos indikátora az általános gazdasági állapotoknak. A fémet ugyanis számos különböző szektorban használják, vagyis elég jó összképet közvetít a piaci teljesítménye.

A réz drágulása már a felfutás előjele lehet Forrás: Shutterstock

A réz árfolyama több mint 10 százalékot emelkedett 2018 júniusa óta. Noha a kínálati zavarok is hozzájárultak a dráguláshoz,

a banknál a kereslet növekedésére számítanak a következő negyedévben, különösen Kínában.

Ha tehát a jövőben is kitart a réz és a feltörekvő piaci eszközök árfolyamai közti korreláció, akkor ez a tényező is megágyazhat egy megújuló ralinak.