Mindenki a feltörekvő piaci ralira készül

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Ahogy az amerikai jegybank megfogadta, hogy „türelmes" lesz a kamatemeléssel, eljöhet végre a feltörekvő piacok ideje. A tavalyi szenvedés után tehát 2019 a feltörekvő befektetések éve lehet.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év igen kemény vesszőfutást jelentett a feltörekvő piacoknak. Argentína és Törökország gazdasági gondjai lehúzták az egész térséget, de az sem segített, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan szigorított a monetáris politikáján, amivel számos különböző feltörekvő deviza piacán idézett elő eladási hullámot.

Ráadásul az emelkedő kamatok hatására az is kétségesség vált, a feltörekvő gazdaságok hogyan tudják majd törleszteni a fölhalmozott dolláradósságaikat

– írja a CNBC.

A helyzet azonban alaposan megváltozhat 2019-ben – mondja Mary Nicola, az Eastspring Investments devizastratégája. A legfontosabb tényező, hogy az amerikai jegybank bejelentette, „türelmes" lesz a szigorítással és szünetelteti a kamatemelését. A tavalyi mélyrepülés mögött ugyanis jelentős részben pont a Fed szigorításai álltak – tette hozzá Nicola. Most, hogy ez egy időre lekerült a terítékről, a feltörekvő piacok finanszírozási kondíciói már nem lesznek olyan szűkek, mint korábban voltak.

Felívelés előtt állhatnak a feltörekvő piaci devizák Forrás: wipedia.org, Petar Milošević

Következésképpen a befektetők elkezdhetik megfontolni, hogy ebben az évben visszatérnek a feltörekvő piaci befektetésekhez.

Egy ilyen folyamat pedig igen szép ralit hozhat a régióban, főleg hogy a feltörekvő eszközök ma kifejezetten olcsónak számítanak.

Amíg tehát a Fed kitart a türelmes várakozás mellett, fennáll egy tartósabb emelkedési hullám lehetősége – jelezte a stratéga.

A fentiek tükrében Nicola azokat a devizákat javasolja az ügyfeleinek, amelyek erős fundamentumokkal rendelkeznek. Ilyen az indonéz rúpia, a török líra vagy az orosz rubel. Mindazonáltal a török líra kapcsán a stratéga figyelmeztetett, bár van reális esély a fizetőeszköz felértékelődésére, komoly szükség lenne arra, hogy a török vezetés még több reformot hajtson végre.

A rubel kapcsán Nicola jelezte, a geopolitikai feszültségek továbbra is fennállnak, azonban az orosz gazdaság elég jól teljesít.

Tavaly egyébként a rúpia több mint 20 éve nem látott alacsony szintre süllyedt szeptemberben a dollárral szemben, míg a török líra augusztusban ért el történelmi mélypontot a zöldhasú ellenében.