Fekete felhők gyűlnek az olajpiac egén

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az egyre növekvő kockázatok energiapiaci felfordulást okozhatnak a következő hónapokban – mondja a BP vezérigazgatója. Bob Dudley szerint az olajárral kapcsolatos bizonytalanságok súlyos nem kívánt következményekhez vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Miközben az olajpiaci szereplők arra számítanak, hogy az Egyesült Államok szankciókat rendel el a válságtól szenvedő Venezuela ellen, az OPEC és szövetségesei pedig kitermelés-csökkentéssel igyekeznek stabilizálni az olajpiacot, a BP vezérigazgatója arra figyelmeztet, súlyos bajok jöhetnek a következő hónapokban.

Bob Dudley a CNBC-nek nyilatkozva közölte, túl sok a bizonytalansági faktor jelenleg az energiapiacon, és számos olyan tényező van, amely valódi szakadást hozhat. A venezuelai válság csupán egy ilyen tényező a sok közül.

Hasonló bizonytalanságokkal kell számolni Líbiában is, illetve egyelőre az Irán elleni amerikai szankciók olajpiaci hatásai sem teljesen világosak.

További probléma, hogy bár az OPEC és szövetségesei megállapodtak abban, hogy az első negyedévben csökkentik a kitermelési szintjeiket, egyelőre ezzel kapcsolatban még nincsenek kézzel fogható adataink – tette hozzá Dudley.

Egy szövetség hatásai

Mindeközben a BP-nél egy olyan árfolyamtartománnyal számolnak, amely a cég szerint az egész világnak kedvező lehet.

A társaság hordónkénti 50-65 dolláros árfolyamra készül, ami a vezetés szerint jó a kitermelőknek és a fogyasztóknak is.

Olajpiaci kockázatokra figyelmeztetett a BP vezére Forrás: AFP/Saul Loeb

Az olajpiacon jelenleg a legfontosabb tényező az OPEC megállapodása. Az olajkitermelőket tömörítő szervezet és szövetségesei (beleértve Oroszországot is) korábban abban egyeztek meg, hogy januártól visszafogják a kitermelésüket, annak érdekében, hogy megelőzzék a globális túlkínálatból fakadó egyensúlytalanságot. A megállapodás azonban régebbre nyúlik vissza. A közel-keleti országok által dominált OPEC már 2017 elején partnerséget kötött külsős országokkal.

Nem várt következmények

A piaci szereplők általánosságban jól reagáltak az eddig bevezetett intézkedésekre, és a többség optimista azzal kapcsolatban, hogy a szövetség egyensúlyba fogja tudni hozni a piacot a következő hónapokban.

Vannak azonban olyanok, akik aggódnak a kínálati oldal nehézségei miatt, melyeknek eddig túl kevés figyelmet szenteltek.

Noha Dudley nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vár-e további lépéseket az OPEC áprilisi ülésétől, azt jelezte, amikor az olaj ára túl alacsony vagy túl magas, akkor az számos különböző nemkívánatos következményhez vezet.

Váratlanul kilőtt az olaj ára

Kedden egyébként felszökött az olaj jegyzése, miután Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, az OPEC de facto vezetője a Financial Times mai számában megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy

a királyság márciustól 500 ezer hordóval napi 9,8 millióra csökkenti termelését, ez több mint félmillió hordóval több mint eredetileg tervezték.

Több, a kartellen kívüli exportőr is visszafogta termelését január 1-től, és éreztetik hatásukat a Venezuela és Irán ellen bevezetett amerikai szankciók is. Kedd délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 89 centtel, 53,30 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 1,17 dollárral 62,68 dollárra ment föl.