Az ország, amely már 300 napja blokkolja a közösségi médiát

Csád-tó
A Csád-tó mintegy 70 millió ember vízellátását biztosítja még ma is
Vágólapra másolva!
Már 300 napja, hogy a csádi vezetés ellehetetlenítette az állampolgárok internetes közösségimédia-elérését - írja a Quartz.
Vágólapra másolva!

Lassan egy éve, hogy Csádban nem lehet elérni az internetes közösségimédia-hálózatokat. A blokkolás tavaly március 28-án kezdődött, amikor a nemzetgyűlésben politikusok és egyes törzsi vezetők azt javasolták, módosítsák az ország alkotmányát úgy, hogy az lehetővé tegye a most regnáló Idris Déby hivatali idejének kitolását 2033-ig. A most 66 éves politikus 1990 óta áll az afrikai állam élén.

Csád a világ egyik legszegényebb országa, az ENSZ 2017-es adatai szerint, a 189 vizsgált országból a 186. helyen áll.

Míg a Szaharától délre eső régióban átlagosan 3682 dollár a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó jövedelem, addig ott csak 1920 dollár.

Déby az elmúlt években számos esetben megkérdőjelezhetően lépett fel a hatalma ellen tüntető ellenzékiekkel és a gazdaság nyomorúságos állapota miatti, kudarcos reformok okán sztrájkolókkal szemben.

Az országban egyébként igen drága az internetes elérés (1 gigabájt mobil adatforgalom 13 dollárba, azaz több mint 3000 forintba kerül). A penetráció rendkívül alacsony, igaz, rohamtempóban emelkedik, most a 6 százalékot közelíti.

Úgy tűnik, a csádi kormány nagyon tudatosan választotta a tiltakozások ellen eszközül azt, hogy mintegy 400 ezer internetezőt elvág egymástól.

A teljes internetet nem bénították le a hatóságok, mivel - állítják a külföldi megfigyelők és aktivisták - belátták, hogy a gazdaság szereplőinek egyébént szüksége van annak használatára.

Kommentárok azt is megjegyzik, sehol máshol a világon nem piszkálnak bele a kormányok olyan arányban az internet használatába, mint Afrikában. Csak idén januárban Szudánban, Zimbabwéban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is korlátozásokat vezettek be a használatot illetően, utóbbiban épp a választások apropóján.

Vízvétel a Csád-tónál: a világ egyik legszegényebb országában a kormányzat 300 napja blokkolja a közösségi média elérhetőségét Forrás: Flickr / Frederic NOY / UNHCR

Zimbabwéban pedig január közepén kezdődtek tüntetések az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt, ezekre a kormány erőszak alkalmazásával válaszolt. A tiltakozó akciók során hivatalos adatok szerint hárman haltak meg, de jogvédők szerint az áldozatok száma ennél jóval több. Zimbabwét számos nemzetközi bírálat érte a történtek miatt. Az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, az Econet viszont közleményben tudatta: arra kaptak utasítást a kormánytól, hogy további értesítésig teljesen állítsák le az internetszolgáltatást. Ezt a döntést a bíróság nemrég felülírta, döntésük értelmében a leállítást elrendelő állambiztonsági miniszter nem rendelkezett az ehhez szükséges jogkörrel, arról ugyanis csak Emmerson Mnangagwa elnök dönthet.

A mostani csádi közösségmédia-blokkolás mindenesetre rekordnak számít.

Az ország Kamerunt utasította maga mögé a listán. Ott eddig 280 napig tartott a részleges vagy teljes blokkolás, amire a lassan az egy évhez közelítő Csád mostanra jócskán rávert.

Ennek persze leginkább az átlagpolgárok látják kárát, akiknek életvitelük vagy épp üzletük sérül ilyen intézkedések nyomán. Egy helyi aktivista azt mondta: a világ egyetlen nagy falu, ahonnan viszont a közösségi felületek blokkolásával Csád kizárta magát.