Az áradás sem tartja vissza a milliomosokat

Fisher Island Florida
Aerial view of the exclusive Fisher Island residential compound (L) with a view of the southern tip of Miami Beach, Florida, 24 April 2005. According to the US Census Bureau, Miami's population in 1900 was 1,700 people, currently Miami's population stands at 362,470, with 60 percent of them foreign born. AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Bár a kutatások szerint a világ egyik legnépszerűbb amerikai városának számító Miami bizonyos részei lakhatatlanok lesznek 80 éven belül, a milliomosok mégis nagy lelkesedéssel vásárolják az ártéri ingatlanokat a városban. A háttérben egy igen egyszerű ok áll: az adófizetés.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Miami városa nem csupán a turisták körében rendkívül népszerű, de a gazdagok is szívesen lecsapnak a helyi ingatlanokra. Még úgy is, hogy egyes kutatások szerint a vízparti város 80 év múlva jelentős részben lakhatatlanná válhat. Ez pedig nemcsak üres jóslat, Miami és Miami Beach már most is igen komolyan küzd az áradásokkal, még akkor is, amikor nincs eső – írja a Business Insider.

Ha tehát figyelembe vesszük a város elhelyezkedését és földrajzi jellemzőit,

jelenleg nincs olyan forgatókönyv, amely szerint Miami a mai formájában létezni fog az évszázad végére

– mondta Jeff Goodell, aki egy teljes könyvet írt arról, az emelkedő vízszintek és az áradások hogyan alakítják át a civilizált világot.

Veszélyes adóparadicsom

A figyelmeztetések tehát elég világosak, de úgy tűnik, a luxusingatlanok fejlesztőit és vásárlóit mindez egyáltalán nem érdekli. Közvetlenül a vízparton folynak komoly fejlesztések, a gazdagok pedig özönlenek megvenni a házakat. Az ok pedig rendkívül egyszerű:

Florida államban ugyanis tavaly januárban adóreformot hajtottak végre, aminek következtében nem kell személyi jövedelemadót fizetni,

vagyis az állam egy adóparadicsom lett az Egyesült Államokon belül.

A gazdagok rövid távon akarják kiélvezni a vagyonukat Forrás: AFP/Frank Fell

Így pedig már nem is olyan meglepő, hogy a gazdagok szívesen költöznek a Miamiban felhúzott luxusingatlanokba olyan, magas adókulcsokkal működő térségekből, mint New York, New Jersey, Kalifornia vagy Illinois.

Luxus és áradás

A hozzáállás pedig az, hogy a gazdagok most akarják kiélvezni a vagyonukat, és nem igazán érdekli őket, mi lesz 100 év múlva – foglalja össze a képet Dina Goldentayer, a Douglas Elliman ingatlancég helyi értékesítési igazgatója. Egy másik ingatlanpiaci vállalat dél-floridai vezetője ugyancsak kiemelte, az elmúlt 10 év során mindössze egyszer fordult elő, hogy a luxusingatlanok kapcsán valaki akár csak felhozta volna az említett kockázatok kérdését.

Az általános trend az, hogy a gazdagokat ez a probléma egyáltalán nem érdekli, ha lakásvásárlásról van szó.

Jóllehet Floridában is vannak már kezdeményezések, melyek a luxusingatlan-fejlesztések során is komolyan figyelembe veszik a környezeti szempontokat, ám egyelőre úgy tűnik, a legmagasabb árkategóriában a piac még jó darabig a vízszinttel együtt fog emelkedni.