A Facebook kisrészvényeseinek kétharmada már leváltaná Zuckerberget

Zuckerberg, Facebook
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during a press conference in Paris on May 23, 2018. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
A héten tartották a Facebook részvényesek éves gyűlését, ahol 68 százalékuk szavazta meg, hogy egy független szakembert állítsanak a cég élére, Mark Zuckerberget pedig távolítsák el jelenlegi pozíciójából. A tavalyi hasonló szavazáskor a részvényesek még csak 51 százaléka támogatta ugyanezt az indítványt. Emellett több olyan döntést is nagy többséggel fogadtak el, amelyek elsődleges célja Zuckerberg hatalmának csökkentése.
Vágólapra másolva!

A Facebook külső részvényesei - tehát azok, akik nem tagjai a vállalat menedzsmentjének - eltávolítanák Zuckerberget a vállalat éléről. Többségük szerint a cég alapítója nem kezelte megfelelően a botránysorozatokat és a vállalat hasznára válna, ha egy független szakember érkezne a helyére.

Mindemellett a részvényesek 83,2 százaléka szavazta meg a javaslatot, amely egységessé tenné a Facebook részvényeit.

Jelenleg A osztályú és B osztályú Facebook értékpapírok léteznek. Az előbbi egy szavazatot ér, míg az utóbbi darabonként tízet. A menedzsment és az igazgatóság - Zuckerberget beleértve - birtokolja a B osztályú értékpapírokat, mi több Zuckerberg a B osztályú részvények 75 százalékának a tulajdonosa. Ez egyben azt is jelenti, hogy nála van a Facebook szavazatainak 60 százaléka, így gyakorlatilag lehetetlen őt eltávolítani a cég éléről.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezére Forrás: AFP/Bertrand Guay

Ahogyan az várható volt, Zuckerberg és a többi B osztályú részvénytulajdonos leszavazták az A osztályú papírok tulajdonosainak javaslatait, az viszont látszik, hogy a Facebook befektetői egyre kevésbe bíznak a vezetésben.

Az üzenet azonban egyértelmű: a befektetők elégedetlenek és változást akarnak a cég élen, lehetőleg minél hamarabb.

Scott Stringer, független részvényes, aki nagyjából 785 milliós tulajdonrésszel rendelkezik a Facebook-ban kezdeményezte, hogy induljon független vizsgálat Mark Zuckerberg ellen. Az ő véleménye szerint túlzottan nagy hatalma van a menedzsmentnek és a cégalapítónak, illetve szeretné átvilágíttatni a vállalat struktúráját.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Selim Korkutata

Strigner hétoldalas levelet írt Desmond-Hellmannak, a Facebook független igazgatósági tagjának, amelyben arra kérte, hogy vizsgálják meg, miként hatottak a vállalat egészére az utóbbi évek nem mindig megfelelően kezelt botrányai A levelében azt állítja, hogy a vezetőség azért nem mer fellépni Zuckerberg ellen, mert valamennyien neki köszönhetik az állásukat.

Stringer a Business Insiderhez eljuttatott nyulatkozatában kiemeli, hogy Zuckerberg kinőtte szerepét a vállalatnál, ennek pedig véget kell vetni. Hozzátette, hogy jelenleg egy ember irányítja a céget, aki ráadásul azt tesz amit akar és nem felel senkinek.