Hatalmas felfordulás várható a Szilícium-völgyben

Uber taxi
20150913 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows the logo of Uber on a smart phone during a protest of Brussels taxi drivers against taxi-app Uber, 20150913, in Brussels. Brussels' taxis ride Today at half price. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
A tavalyi év végére már világossá vált, hogy rendkívül izgalmas éve lesz az amerikai Szilícium-völgynek. Számos olyan szupersztár startup jelentette be tőzsdére lépési tervét, amelyek részvényeire már nagyon hosszú ideje várnak a befektetők. Az idei év a sztároké lehet, és ez több millió dollárral áraszthatja el a környék utcáit.
Vágólapra másolva!

A múlt hét végéig a startup-világ legnagyobbjai közül ketten is egyértelműen jelezték a tőzsdére lépési szándékukat.

Az Uber és a Lyft után az Airbnb és a Pinterest lehet a következő,

noha érdemes óvatosan bánni a jóslatokkal, mert nem kizárt, hogy egyes kedvezőtlen fejlemények kitolják a kezdeti nyilvános részvénykibocsátást (IPO) 2020-ig.

Az óvatosság azért is indokolt, mert az amerikai kormány leállása már most is azt eredményezte, hogy több 2019-re tervezett IPO-t elhalasztottak a vállalatok. Ehhez jön még a piaci volatilitás, a makrogazdasági bizonytalanságok sora, valamint egy újabb kormányzati leállás fenyegetése – írja a CNBC.

A kockázatokat tehát nem szabad szem elől téveszteni, azonban a technológiai részvények így is friss ralit produkálnak, a legnagyobb felhőcégek papírjai pedig rekord közeli szinteken forognak. Mindez azt jelenti, hogy a befektetők ki vannak éhezve a nagy növekedési potenciállal bíró technológiai cégekre.

Étvágy és vagyon

Ha tehát a nagy IPO-k végül sorra megvalósulnak, az hatalmas összeget csatornázhat be San Franciscóba,

ahol a medián lakásár már most is 1,4 millió dollár.

A vagyongyarapodás azonban teljesen reális lehet, ha a több ezer főt foglalkoztató cégek kilépnek a nyilvános piacra, és a részvényekkel bíró magánszemélyek hirtelen több millió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek majd.

A befektetők újra ki vannak éhezve a technológiai sztorika Forrás: Nasdaq.com

A legutóbbi ismert értékek alapján az Uber simán vezeti a listát 120 milliárd dollárral – összevetésképpen, a második Palantir becsült értéke „csupán" 41 milliárd.

Nem meglepő, hogy egyesek szerint megismétlődhet az 1990-es évek végének nagy felfutása. Akkor, az internetbuborék idején, szintén elárasztotta a pénz San Francisco és a Szilícium-völgy utcáit.

A luxuscikkek eladásai az egekbe szöktek, a jótékonysági aukciók rekordokat értek el, és az ember nem tudott 10 percig közlekedni az utcán úgy, hogy ne jött volna szembe egy Ferrari

– mondta Lise Buyer, vállalati IPO-tanácsadó.

A határ a csillagos ég?

Ha ez a folyamat beindul, az különösen izgalmas hatással lehet a San Franciscó-i ingatlanpiacra, amely az elmúlt időszakban elkezdett csúcsra futni, vagyis eljutott abba a magasságba, ahonnan már úgy tűnt, nem nagyon lehet tovább emelkedni. Olyannyira, hogy

egyes adatok alapján a térség lakáseladásai tavaly hat hónapon keresztül folyamatosan csökkentek.

Egyelőre tehát az nem várható, hogy megint átszakad a gát, de ha az IPO-k új lendületet adnak a helyi vagyonoknak, akkor újra jöhet egy fokozatos drágulási hullám.

A sztár startupok nagy éve lehet 2019 Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Nem meglepő, hogy több elemzőben felmerült a kérdés, számítani kell-e arra, hogy elindul egy kivándorlás a régióból – ilyen árak mellett ugyanis a környék lényegében már megfizethetetlenné vált. Noha a jövőbeni folyamatok egyelőre még nem világosak, Eric Byunn, a Centana Growth Partners nevű befektetési cég szakértője szerint egy nagyobb elvándorlási hullám nem reális. Egyszerűen azért, mert

bár a Szilícium-völgy folyamatosan tapasztal ciklikus változásokat, kitartóan erős célterületnek számít, amely képes újra és újra megújítani saját magát.

Következésképpen a régió vonzereje egyelőre tartósan izmosnak tűnik.