Szupersztárok érkeznek a tőzsdékre jövőre

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 2018-as év erős tőzsdére lépési (IPO) aktivitást hozott össze, melyet elsősorban a nagy üzletek értékei hajtottak. Az ázsiai térség egyértelműen uralta az évet, és ez a trend jövőre is kitarthat. Ezzel együtt a piac nagyon várja az olyan sztárok lépéseit, mint az Uber vagy az Airbnb.
Vágólapra másolva!

A globális tőzsdére lépéséi aktivitás az értékek tekintetében izmos évet produkált 2018-ban, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy a befektetői bizalom erős volt, a pénzügyi likviditás pedig az amerikai jegybank szigorításai ellenére is magas. Ennek következtében az EY december 11-én kiadott elemzése 1359 IPO-t regisztrált, összesen 204,8 milliárd dollár értékben, ami az érték tekintetében 6 százalékos növekedés, azonban a volumen 21 százalékkal csökkent.

Az értéknövekedés egyik legnagyobb hajtóerejét a megaüzletek adták, melyek során unikornisok, vagyis legalább 1 milliárd dollár értékű vállalatok, léptek tőzsdére.

Már az EY jelentése után jött egyébként a SoftBank egy részének IPO-ja, amely nemcsak a valaha volt legnagyobb japán üzletnek számít, de globálisan is az egyik legnagyobb értéket hozta össze.

A sztárok tőzsdére lépése egyébként 2019-ben is folytatódhat.

A három legerősebb területnek a technológia, az ipar és az egészségügy számított. Ezek együtt összesen 652 IPO-t adtak a vizsgált időszakban, 84,2 milliárd dollár értékben. Az EY adatai szerint a negyedik negyedéves aktivitás egyébként éves alapon 34 százalékkal csökkent a volumen, míg 10 százalékkal az érték tekintetében.

Az elemzők kiemelték, a piaci volatilitás, illetve a folyamatosan fennálló geopolitikai bizonytalanságok erősen hozzájárultak a közelmúlt gyenge teljesítményéhez. Ez pedig arra is utal, hogy óvatosan érdemes kezdeni az évet 2019-ben.

Amerikai lendület

Az amerikai kontinensen 261 IPO volt a vizsgált időszakban, összesen 60 milliárd dollár értékben. A két fronton ez 14, illetve 16 százalékos emelkedésnek számít 2017-hez képest. Emellett az USA-ban regisztrált tőzsdei IPO-k 29 százaléka volt határokon átívelő üzlet, és 15 országból 60 vállalat választotta a Wall Streetet. Ez 24 százalékos növekedés 2017-hez viszonyítva.

Nemzetközileg is igen népszerű a Wall Street Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Az Egyesült Államokban egyébként

a legnagyobb idei IPO-k között ott van a Spotify üzlete 9,2 milliárd dollárral, az AXA Equitable Holdings 2,7 milliárddal, valamint a Pagseguro Digital 2,3 milliárdos üzlettel.

Különösen érdekes azonban a negyedik helyezett iQiyi, amely 2,3 milliárdos üzletével szintén az USA-t választotta. A kínai cég egyre izgalmasabb szereplő, ugyanis videóplatform szolgáltatóként az amerikai Netflix egyik fontos nemzetközi versenytársa – különösen Kínában.

Ázsia tovább hasít

Az ázsiai csendes-óceáni térség mindeközben továbbra is uralhatja a globális IPO-piacot. A térségben a volumen szintén csökkenést mutatott, ahogy a vizsgált időszakban idén 666 üzlet jött össze, ami 31 százalékos esés a 2017-es szinthez képest. Az érték azonban 28 százalékkal 97,1 milliárd dollárra emelkedett, és az EY adatában a SoftBank üzlete még benne sem volt.

Külön érdemes lesz majd figyelni jövőre Hongkongra, amely nem csupán a világ egyik legforróbb ingatlanpiaca, de a tőzsdéjén is izgalmas események történhetnek.

A városállam ugyanis idén enyhített a szabályozásain, éppen annak érdekében, hogy magához vonzza a nagyobb – elsősorban kínai – vállalatokat is.

Emellett az EY és más elemzők is arra számítanak, hogy az ázsiai térség gazdasági fundamentumai erősek lesznek jövőre, vagyis teljesen reális forgatókönyv lehet, hogy a régió tovább hasít majd az IPO-k terén.

A nagy várakozások

Mindezek után a kérdés már csak az, milyen óriások IPO-jára lehet számítani 2019-ben. Bár ezen a területen még elég sok a bizonytalanság, a legnagyobb várakozást az Uber okozza, mivel a prognózisok szerint a fuvarmegosztó cég már a jövő év első felében tőzsdére léphet.

A rajongás nem is meglepő, hiszen a Morgan Stanley elemzői szerint a vállalat értéke akár 120 milliárd dolláros is lehet.

A másik szupersztár az adatkezelésben utazó Palantir, amely kiléphet jövőre a nyílt piacra. Itt sokkal több a bizonytalanság, de a hírek szerint a cég 41 milliárdot ér, vagyis nem meglepő, ha sokan várnák az IPO-t.

Ha az Airbnb tőzsdére lép, az lehet 2019 egyik legforróbb üzlete Forrás: Origo

Rajtuk kívül meg kell még említetni a szintén fuvarmegosztásban utazó Lyftet, amelyet 15,1 milliárd dollárra értékelnek, és a jövő év első felében léphet tőzsdére. De nem kizárt, hogy a Pinterest is összehozza végre az IPO-t, melyet az idei évre terveztek, de nem jött be a tavalyi bevételbecslés, szóval visszatáncoltak. A céget a legutóbbi tőkebevonási kör után 12,3 milliárdra értékelték.

Végül pedig az Airbnb vezérigazgatója májusban közölte, a vállalat kész lenne tőzsdére lépni 2019-ben.

A szintén nagyon régóta várt üzletre az év közepén kerülhet sor, és bár a vállalat becsült értéke csupán 31 milliárd dollár körüli, az Airbnb hírneve elég alap lenne ahhoz, hogy az év egyik legizgalmasabb IPO-ja jöjjön létre.