Kilőhet jövőre az indiai gazdaság

economy Horizontal
Employees assemble parts and make final inspections of Honda Activa scooters in the 4th assembly line after its inauguration at Honda Motorcycle & Scooter India Pvt. Ltd. Karnataka in Narasapura, on the outskirts of Bangalore on August 2, 2017. / AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN
Vágólapra másolva!
Visszapattanhat jövőre az indiai gazdaság növekedése, miután az ázsiai óriás idén erősen behúzta a féket. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis 2020-ban jelentősen javul majd a növekedési környezet India számára.
Vágólapra másolva!

Az idei év elég gyengén alakult India számára, ám jövőre kitörhet a negatív spirálból Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis a globális környezet jelentősen javul majd, ami Indiát is felemelheti – írja a CNBC.

A banknál úgy látják, az indiai növekedés egyelőre még nem fog visszatérni a néhány éve tapasztalt igen gyors ütemhez, ám a szerényebb felpattanás is arra utal, hogy az indiai gazdaság már látja a fényt az alagút végén.

Ahogy pedig egyre közelebb van 2020, jól látszik, hogy az indiai gazdaság a stabilizáció jeleit mutatja

– emelte ki Jan Hatzius, a Goldman vezető közgazdásza.

Jövőre már felpöröghet az indiai gazdaság Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Indiában egyébként pénteken láttak napvilágot a friss növekedési adatok, melyekből kiderült, az ország GDP-je 4,5 százalékkal bővült (éves alapon) a szeptemberben véget ért negyedévben. A Goldman számításai szerint ebben az évben 5,1 százalékos lehet az indiai növekedés, amely bár önmagában nem rossz adat, jelentősen elmarad a 2017-ben és 2018-ban produkált 7 százalék körüli bővüléstől.

Ezzel együtt a pénzintézet szakértői 2020-ra már 6,4 százalékos gazdasági növekedést várnak Indiától.

A kedvezőbb várakozások hátterében elsősorban a világgazdasági és a hazai kedvező hatások állnak, beleértve például a társasági adó csökkentését, ami várhatóan támogatni fogja az indiai üzleti aktivitást. Hatzius hozzátette, olyan gazdasági indikátorok is erősödtek az országban, mint a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex.

Ehhez jön még, hogy

az ország jegybankja (Reserve Bank of India) valószínűleg még nem végzett a monetáris lazítással, ami szintén kedvező hatást gyakorolhat a növekedésre

– emelte ki a szakember.

Hangsúlyozta, az egyelőre kérdéses, pontosan mekkora lesz az indiai felpattanás a most érezhető, jelentősebb lassulást követően. Izgalmas lesz tehát figyelni, hogy India képes lesz-e 2020-ban és 2021-ben visszatérni a korábban tapasztalt, igen gyors ütemű növekedéshez.