Soha nem volt még ennyi nő a szupergazdagok között

Gorgeous young brunette woman in dark dress with wine adult attractive bar beautiful beauty black brunette burn caucasian curly dress elegance elegant fashion female girl glamour gorgeous hair hairstyle happy interior legs leisure lifestyle lounge luxury
Gorgeous beauty young brunette woman in dark dress with glass of wine standing at the bar in luxury interior
Vágólapra másolva!
Mindenkori csúcsra emelkedett a nők aránya a globális szupergazdag népességben – derül ki a Wealth-X jelentéséből. A nők azonban még így is csupán kevesebb mint 15 százalékban vannak jelen a legvagyonosabbak között.
Vágólapra másolva!

A Welath-X idei, szupergazdagokról szóló kutatásából már korábban kiderült, melyik országban él a legtöbb vagyonos a világon. Most az is látszik, hogy új rekord született. A Földön ugyanis 265 490 ember számít szupergazdagnak (legalább 30 millió dolláros vagyonnal), és közülük 38 700 fő nő. Ez pedig mindenkori csúcsnak számít.

Ezzel együtt bőven van még hova fejlődni, tekintve hogy a nők aránya a mostani rekorddal is csupán kevesebb mint 15 százalék.

A jelentésből azonban az is kiderül, folyamatosan bővül azon nők száma, akik önerőből gazdagodtak meg – tehát nem örökölték a vagyonukat.

Ez pedig jelentős fordulat az elmúlt időszakban mértekhez képest. Az elmúlt évtizedekben ugyanis a leggazdagabb nők körében az elsődleges vagyonszerzési út az öröklés volt. Mára viszont sokkal több a sikeres női vállalkozó, és jól látható, hogy egyre gyakoribb az önerőből szerzett vagyon.

Még mindig jelentős a férfiak és nők közti szakadék a szupergazdagok körében Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal a nők a javuló trendek ellenére is komoly ellenszelekkel néznek szembe a saját vállalkozás alapításakor. A Business Insider korábban arról számolt be, hogy 2019 első felében a nők által alapított startupok a kockázati tőkebefektetések 2,9 százalékát tudták bezsebelni. Bár ez nagyon alacsony arány, ezzel az idei év mégis a legsikeresebb a női alapítók számára.

Az önerőből gazdagodás azonban általában is egyre nagyobb arányt képvisel az összesített listán.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan bővült a saját vállalkozásból meggazdagodók száma, és 2018-ban már 67 százalékos volt ez az arány.

Érdekesség emellett, hogy az 50 év alatti szupergazdag népesség körében a teljesnél magasabb, 18,8 százalékos a nők aránya. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tendencia alapján a jövőben egyre több nő kerül majd be a globális felső 1 százalékba.

A szupergazdag nők azonban még mindig jóval szegényebbek, mint egy átlagos szupergazdag magánszemély a listán.

A létszámban mért 14,6 százalékos arány mellett ugyanis mindössze 10,3 százalékot birtokolnak nők a jelentésben mért összvagyonból.

Ez a szakadék egyébként a 70 év fölötti szupergazdag kategóriában a legmagasabb, vagyis itt is jól érzékelhető, hogy a fiatalabb generációkkal változik a tendencia.