Új tejkomplexum épül közel egymilliárd forintból

tejüzem alba extrém kft joghurt túró tejtermék kápolnásnyék koppányi tej tejüzem alba extrém kft pápai tamás túró tejtermék kápolnásnyék koppányi tej tejüzem,alba extrém kft,győrtej
Vágólapra másolva!
Tejkomplexum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között Szenttamáson a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) beruházásában. A próbaüzem várhatóan 2020 decemberében kezdődik meg, és 2021 januártól indulhat a tej feldolgozása és értékesítése.
Vágólapra másolva!

Nagy István agrárminiszter az alapkőletétel után azt mondta:

Értékmentés, mert olyan hagyományai vannak a gazdaságnak, amelyre építeni lehet. Értékteremtés, mert felismerték a kor kihívásait, azaz hogyan lehet versenyképesebbé, jövedelmezőbbé vagy vonzóbbá tenni az agráriumot.

Úgy vélte, a beruházás mintául szolgál a többi gazdaság számára is, hiszen korszerűsödik a telep, új technológia kerül oda, ami azt a nehéz fizikai munkát váltja ki, amelyből a legnagyobb hiány van. Kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy ne csak a nagy volumenű telepek, hanem a kisebbek is ráébredjenek arra, hogy akkor tudnak megmaradni, ha fejlesztenek.

Mint mondta, bízik abban, hogy az október 13-i önkormányzati választásokon bölcsen döntenek az emberek, és sikerül egy olyan együttműködést kialakítani Törökszentmiklóssal, hogy a fejlődés a városban is érezhető és látható legyen.

Fotó: Bielik István - Origo

Marczinkó Zoltán, munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta:

Hozzátette: a fejlesztés által a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. alapanyaggyártóból késztermék gyártóvá válik, és a hazai tejipar meghatározó szereplője lesz.

A magyar gazdaság fejlődéséről elmondta:

Európában a második negyedévben Magyarország produkálta a legnagyobb növekedést, a hazai össztermék 5,2 százalékkal nőtt.

2010 óta 800 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, 4,5 millió ember dolgozik, 3,4 százalék a munkanélküliség. Kiemelte, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, 12-ről 6, 6 százalékra. Törökszentmiklóson azonban van még mit tenni, a városban 1200 a regisztrált munkanélküliek száma – mondta.

A TM Zrt. beruházása 15 új munkahelyet teremt, a cégnél jelenleg 115 ember dolgozik.

Tacopulosz Péter, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta: a komplexum egy modern szarvasmarha telepből és az ehhez kapcsolódó tejüzemből áll majd. A zrt. egy korábban bezárt szarvasmarha telepe újul meg, modernizálódik.

A rekonstrukció megvalósításához a cég Szarvasmarhatartó Telepek Korszerűsítése című felhívásra pályázatot adott be, a támogatói okirat szerinti 891 millió forintos beruházásra elnyert támogatás 445 millió forint.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A tejüzem létesítésére a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Támogatási program keretein belül nyújtottak be pályázatot. A tejüzem építése zöldmezős beruházás során épül meg a cég szenttamási külterületén.

A tehenészeti telep rekonstrukciójával párhuzamosan, szintén pályázati források felhasználásával, létesítenek egy napi 30 ezer liter tej teljes körű feldolgozására alkalmas tejüzemet. Az üzem közvetlenül a tehenészet mellett lesz, és a tervek szerint a kifejt nyers tej zárt rendszeren keresztül kerül az üzembe.

Tacopulosz Péter elmondta, hogy a TM Zrt. 480 Holtstein-fríz tejelő tehénnel és azok szaporulatával rendelkezik. A vállalat éves szinten 4 millió liter tejet termel, emiatt nagymértékben ki van téve a nyers tej felvásárlási ár ingadozás hatásainak. A kitettség csökkentése és a profit maximalizálása érdekében döntött úgy a társaság, hogy saját tejfeldolgozó üzemet létesít.

Hozzátette: a szarvasmarha-telepi korszerűsítést követően a tervezett napi nyerstej előállításuk 12-14 ezer liter lesz, így évi 4,9 millió liter saját előállítású tej feldolgozására lesz lehetőségük.