Ez a világ öt legnagyobb aranybányája

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Aranyláz tombol a világon, a globális gazdaság lassulásáról árulkodó intő jelek miatt, sok befektető a nemesfémbe menekíti pénzét, a jegybankok emelkedő felvásárlási rátájáról nem is beszélve. De honnan kerül az arany a piacokra? A Mining.com összeállítást készített arról, termelési mutatóik alapján, melyek voltak a világ legnagyobb aranybányái 2018-ban.
Vágólapra másolva!

Az 1973-ban megnyitott, Pápua Új-Guinea szigetének nyugati részén működő, Indonéziához tartozó Grasberg lett 2018 legnagyobb aranybányája. A nem mellesleg rézkitermeléssel is foglalkozó, amerikai hátterű vállalat üzemeltetésében működő telephelyről 73 százalékkal több aranyat szállítottak tavaly, mint 2017-ben, vagyis 2,7 millió troy unciát.

Ezzel a Grasberg elvette a trónt Muruntautól, amely sokáig a világ legnagyobb aranybányájának számított, legalábbis kibocsátás alapján. A tervek szerint egyébként a Grasberg 2022-re éri el a kiteremlés csúcsát.

A troy uncia a nemesfémek gyakori mértékegysége, melyet a hagyományos uncia mellett használnak szerte a világon. Különbség a megfeleltetett súlyban van. Míg 1 uncia 28,3495 grammot jelöl, addig az angolszász nyelvterületeken használt troy uncia 31,10348 grammot. A látszólag apró eltérésnek értelemszerűen a nemesfémek nagyvolumenű kereskedelménél komoly jelentősége van.

De hol működik Muruntau, amely tavaly a második helyen végzett?

Közép-Ázsiában, Üzbegisztánban, mégpedig egy állami cég felügyelete alatt. Érdekesség, hogy a telephelyről nem közölnek hivatalos kibocsátási adatokat, de a szakértői becslések 2,4 millió troy unciára tették a tavalyi kiteremlés nagyságát. Minden valószínűség szerint, a Muruntau-bánya hamarosan visszaveszi az első helyet az indonéz helyszíntől, a becslések szerint 150 millió troy unciás tartalékával.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A harmadik legnagyobb a Goldstrike komplexum, amely magában foglalja az amerikai Nevada állam északkeleti részén található Cortez-bánya termelését is - a telephely ugyanis hivatalosan a nemrégiben felállt Barrick-Newmont társasághoz tartozik. A területen nyílt színi fejtéssel és felszín alatti kitermeléssel egyaránt folyik a munka, 1986 óta innen 42 millió unciányi arany került felszínre.

Az Olimpiada komplexuma Oroszországban Forrás: Polyus.com

A negyedik legnagyobb kitermelési helyszín az oroszországi Olimpiada. Itt 1996 óta zajlik a kitermelés, és a komplexum önmagában adja a moszkvai székhelyű Polyus nevű vállalat teljes aranytermelésének felét.

A lista ötödik helyén szintén egy egzotikus helyszín áll. A Pápua Új-Guinea fővárosától, Port Moresby-től 900 kilométerre északkeletre található Lihir egy vulkanikus területen működik. Tavaly innen 976 ezer unciát szállítottak.