A tésztaszívószál lehet a műanyagból készültek új alternatívája

Mother and daughter drinking juice at cafe Beautiful Tubules Hair Bun Girls Women Females Two People Smoothie Facial Expression Drinking Glass Drinking Straw Adult Child Sitting Looking Drinking Fun Beauty Caucasian Ethnicity Togetherness Relaxation Enjoy
Mother and daughter drinking juice at cafe
Vágólapra másolva!
Újabb környezetkímélő alternatívája érkezik a műanyag szívószálaknak, mégpedig a tésztából készült változatok. A pasztaszívószálaknak nagy előnye a papírváltozatokhoz képest, hogy jóval később áznak át, és így nem befolyásolják a fogyasztott ital ízét.
Vágólapra másolva!

Csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 8,5 milliárd műanyagszívószálat használnak a fogyasztók. Ennek egyik pillanatról a másikra vége szakadhat jövő áprilisban, amikor hatályba lép az azokat betiltó rendelkezés. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy új, környezetkímélő anyagokból készült termékek léphetnek azok helyébe.

Az egyik ilyen lehet a tészta, az abból készült szívószálakat a Stroodles nevű startup hozza forgalomba, és egy olasz cég gyártja, amely egyébként hagyományos tésztaelőállítással foglalkozik. A pasztaszálak ugyanolyan méretűek mint a hagyományos műanyagok, de ellentétben az azok lecserélésére ajánlott papírszívószálakkal,

nem nedvesednek át olyan hamar, így ízük nem oldódik bele a folyadékba.

A vállalkozás vezetője a Fast Companynak elmondta: a tésztából készült szívószálak legalább egy óráig ellenállnak a folyadéknak, ha pedig hűtött italokhoz használják azokat, még tovább. Ha pedig órákon át hagyják azokat a meginni kívánt folyadékban, és felszívva a nedvességet, megpuhulnak, rágcsálnivalóként lehet azokat elfogyasztani - mert természetesen ehetők.

Nem a Stroodles az egyetlen, amely tésztaszívószálakat kínál a régiek kiváltására, de a vállalkozásnál azt mondják, termékeik annyival jobbak a versenytársaikénál, hogy megjelenésükben sokkal inkább a hagyományos műanyag változatokat idézik, mint a konkurens termékek.

Előállításuk ugyan jóval drágább, mint a műanyagoké, de nagy tételben már csökkenthető a papír szívószálak költségeinek szintjére.

A cégnél abban bíznak: mivel a műanyagra vonatkozó tiltás hamarosan hatályba lép, ezért azzal együtt értelmét veszti az is, hogy a paszta-változat árait a hagyományoséval hasonlítsák össze. Onnantól legfeljebb a papírszívószálak lehetnek árban a versenytársaik - mondják a vállalkozásnál.