Mesés kamatot kínál ez az új, fantasztikus befektetési lehetőség

Június 3-tól jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz
Vágólapra másolva!
Már jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz, amelytől a kormány a lakosságnál lévő készpénzállomány csökkenését, valamint az államadósság devizakitettségének további mérséklődését várja.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél kedvezőbb hozamot biztosító, egyszerű konstrukciójú, könnyen elérhető és adómentes a Magyar Állampapír Plusz – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: továbbra is az a terv, hogy a lakossági megtakarításokat, befektetéseket megduplázzák a következő években.

Több ezer milliárdra rúg az a készpénzállomány, ami a lakosság kezében van, és mivel sokan keveslik a banki hozamokat, így bíznak abban, hogy a lakossági állampapírok be tudják majd csatornázni ezt az állományt – írta a Magyar Nemzet.

Az új állampapírral öt év alatt közel 30 százalékos hozamot lehet elérni Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Öt év alatt majdnem 30 százalékos hozam

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az egyik legbiztonságosabb befektetés, emellett magas, öt év alatt összességében 27,35 százalékos hozamot biztosít, amennyiben a befektető nem adja el időközben az értékpapírt – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta:

a konstrukció évről évre növekvő hozamot kínál, fél év után 3,5 százalékot, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd a kamat évente fél százalékponttal növekszik, így az ötödik év végére eléri a 6 százalékot.

A miniszter emlékeztetett, hogy a június elsejét követően kibocsátott lakossági állampapírok, így a Magyar Állampapír Plusz után sem kell kamatadót fizetni. A MÁP Plusz emellett rugalmas is: a kamatforduló napjától számított öt munkanapon keresztül száz százalékon, azaz veszteség nélkül visszaváltható az addig elért kamatokkal együtt, de az év bármely más napján is hazavihető 99,75 százalékos árfolyamon.

A lakosság megbízható befektető

Varga Mihály beszélt arról is, hogy az új termék bevezetésével még kiegyensúlyozottabbá válik az államadósság finanszírozása is, hiszen a lakosság az állam szempontjából megbízható befektető. A lakossági állampapíroknak köszönhetően a múlt év végére az államadósság devizaaránya a 2010. évi 52-ről 23 százalékra csökkent, így jelentősen mérséklődött az ország külső sérülékenysége.

A MÁP Plusz elérhető lesz a Magyar Államkincstár és a Magyar Posta nagyobb kirendeltségein, a lakástakarék-hálózaton keresztül, valamint várhatóan a kereskedelmi bankok fiókjaiban, és az ígéret szerint lehetőség nyílik majd online jegyzésre is.

Varga Mihály pénzügyminiszter bízik benne, hogy az embereknél lévő készpénz minél nagyobb mennyisége az új eszközbe vándorol Forrás: MTI/Illyés Tibor

Így ösztönöznék a dolgozói megtakarítást

A témához kapcsolódik, hogy a Világgazdaságnak Domokos László sajátos, dolgozói megtakarítást ösztönző megoldásra tett javaslatot. Eszerint a következő évek bértárgyalásainál

Ráadásul, ahogy az Állami Számvevőszék elnöke utalt rá, nemzetközi példák is igazolják, hogy ha a lakossági ügyfélnek megtakarítása keletkezik, elkezd a pénzről gondolkodni, azaz pénzügyileg máris tudatosabbá válik.