Az Apple néhány hetente, csendben felvásárol egy-egy céget

Apple
PHOTO MOUNT, Symbolic picture: people silhouettes working on mobile devices, laptop, tablet, smartphone, computer, internet, apple, social networks, networked, network, communication, apple logo, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az Apple átlagosan 2-3 hetente megvesz egy céget – számolt be az iPhone gyártójának étvágyáról Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója. Ráadásul ezek többségét az Apple be sem jelenti a nagyobb nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hat hónapban az Apple hozzávetőleg 20-25 céget vásárolt fel – közölte Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója egy CNBC-nek adott interjúban. Az Apple pedig gyakran be sem jelenti a nagy nyilvánosság előtt ezeket az üzleteket, mivel a megvett cégek elég kicsik. Az iPhone gyártója elsősorban a tehetségre, illetve a szellemi tulajdonra igyekszik lecsapni – tette hozzá Cook.

Az agresszív felvásárlási stílus azonban azt is jelzi, milyen komoly vásárlóereje van az Apple-nek. A második pénzügyi negyedéves gyorsjelentés alapján a társaságnak 225,4 milliárd dollárja volt mozgatható készpénzben, amivel a világ egyik legnagyobb készpénzállományával rendelkező cégének számít.

Az Apple egyébként az elmúlt öt évben 350 milliárd dollárt pumpált az amerikai gazdaságba terjeszkedésekkel, adófizetéssel, valamint hazatelepített készpénzállománnyal.

Ezzel együtt Cook kiemelte, a cége igyekszik az eddigiektől eltérő célokra is pénzt fordítani. Ennek jegyében ruháznak be a texasi Austinban épülő új központba 1 milliárd dollárt is.

Az Apple-nek nem csökken a felvásárlási étvágya Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Noha az Apple legtöbbször nem közli nyilvánosan ezeket az üzleteket, egyes felvásárlások mégis világosan megjelennek az új fejlesztéseken keresztül. Tavaly például megvették a digitális magazin-elfőzetésekben utazó Texture-t, ami megágyazott az Apple News+ szolgáltatásnak – ezen keresztül a felhasználók számos publikációhoz férhetnek hozzá.

A fentiek tükrében azonban különösen érdekes, hogy az Apple kifejezetten híres arról, hogy nem hajt végre igazán nagy felvásárlásokat.

A cég közelmúltbeli történetének legnagyobb akvizíciója 2014-ben volt, amikor 3 milliárd dollárért megszerezték a Beats nevű társaságot,

melyet később becsatornáztak az Apple Music streaming szolgáltatásába. Emellett az Apple továbbra is értékesíti a Beats fülhallgatóit, beépítve az egyre növekvő hordozható elektronikai termékek tárházába.

Ennek fényében pedig az sem meglepő, hogy az elmúlt időszakban számos elemző vizsgálta, az Apple-nek mely nagyvállalatokat lenne érdemes felvásárolnia a hatalmas készpénzállományából. A tippek között olyan sztárok is szerepeltek, mint a Tesla vagy a Netflix.