Tovább düböröghet a részvénypiaci bika

New York Wall Street bika
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján az április az év legerősebb hónapja az amerikai részvénypiacon. Ha pedig ezt a szezonális tényezőt hozzáadjuk az első negyedéves emelkedéshez, akkor úgy tűnik, az idei rali a következő hónapokban is folytatódhat.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 részvényindex 1999 óta átlagosan 1,7 százalékkal emelkedett április hónapban – írja a MarketWatch az LPL Financial elemzése alapján. Ráadásul a részvénypiac ereje most különösen látványos lehet az elmúlt negyedévben produkált ralit követően – írta jelentésében Ryan Detrick, az LPL elemzője.

A Dow Jones Industrial Average az elmúlt 13 év minden egyes áprilisát pozitív tartományban fejezte be, míg az S&P 500 mutató 13-ból 12 alkalommal zárta pluszban a hónapot.

Detrick azonban jelezte, elég nehéz megmondani, pontosan mi okozza ezt a pozitív szezonális hatást az év ezen pontján. Az egyik lehetőség, hogy a befektetők általában kissé megnyugszanak az gyakran volatilis első negyedév után. Ehhez jön még a tavasz kezdete, vagyis pszichológiai hatásként az sem elhanyagolható, hogy a melegebb idővel mindenkinek jobb kedve lesz a tél után.

Még hónapokig kitarthat a bikapiac Forrás: AFP/CHRIS HONDROS

Az optimista elemzők pedig arra számítanak, hogy idén nem csupán áprilisban fognak erősödni az amerikai árfolyamok. Ezt támasztja alá, hogy a tavalyi negyedik negyedév mélyrepülése után az idei első három hónapban 13,1 százalékot emelkedett az S&P 500, ami közel egy évtizede a legjobb negyedéves teljesítmény volt.

Ráadásul Detrick rámutatott, hogy 1950 óta az erős első negyedévet rendre különösen izmos április követte.

Az olyan esetekben tehát, amikor az amerikai részvénypiac januárban, februárban és márciusban egyaránt erősödött, az áprilisi emelkedés átlagosan 2,6 százalékos volt.

Ezzel együtt egy másik elemzés azt is kimutatta, 1949 óta az S&P 500 még soha nem zárt negatív tartományban, ha az első negyedévben legalább 5,4 százalékot emelkedett. Jeffrey Hirsch, a Stock Trader's Almanac elemzője ráadásul azt is hangsúlyozta, hogy a 21 ilyen alkalomból mindössze két olyan év volt, amikor az S&P a rákövetkező 9 hónapban negatív hozamot ért el – 1987-ben és 1956-ban. Az pedig külön optimizmusra adhat okot, hogy ez a két év igencsak speciális volt. Míg 1987-ben a Fekete Hétfőn összeomlott az amerikai tőzsde, 1956-ban több nemzetközi geopolitikai konfliktus húzhatta le az árfolyamokat.