Új korszak jön a multicégek világában

made in china Kína
A woman talks on a phone at a shop counter in Beijing on June 18, 2009 with a huge logo saying "Made in China" on the wall. The World Bank raised its forecast for 2009 growth in China, citing a massive public spending drive that offset weak exports, but warned it was too soon to declare an end to the crisis. AFP PHOTO / LIU Jin / AFP / LIU JIN
Vágólapra másolva!
Az amerikai multinacionális vállalatok a következő 12 hónapban folyamatosan áthelyezhetik a termelési tevékenységeiket, illetve módosíthatják az eddigi ellátási láncokat – derül ki egy friss felmérésből. Ennek egyik legfontosabb következménye pedig az lehet, hogy a jövőben egyre kevésbé beszélhetünk régiós termelési központokról.
Vágólapra másolva!

Részben a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus idézheti elő, hogy az amerikai multinacionális cégek a következő egy évben egyre intenzívebb módosításokat hajthatnak végre az eddigi termelési folyamataikon – derül ki a Bain and Company által elkészített felmérésből. A változás már most is érezhető, és ennek egyik fontos eleme, hogy a vállalatok egyre intenzívebben helyezhetik át területileg a gyártási tevékenységeiket.

Készenléti üzemmód

A tavalyi év végén a Bain and Company már elvégzett egy hasonló felmérést, és akkor azt látták, hogy a megkérdezett cégek nagyjából fele készenlétbe helyezte magát, azonban érdemi lépéseket még nem tettek – mondta a CNBC-nek Gerry Mattios, a Bain elnöke.

Most azonban már a válaszadók 60 százaléka mondta, hogy kész akcióba lendülni, ahogy egyre fokozódnak az üzleti eredményeiket érintő ellenszelek.

Ennek része, hogy a társaságok erősen fontolgatják, hogyan lehetne átalakítani az ellátási láncokat úgy, hogy azok megfeleljenek az új környezet kihívásainak – tette hozzá Mattios.

Egyre inkább átrendeződnek a globális termelési viszonyok Forrás: AFP/Str

Az ellátási lánc az a hálózat, amely egy vállalat és a beszállítói között áll fenn, és lehetővé teszi a javak termelését és elosztását, illetve értékesítését.

Noha a kínai gyártási költségek sokáig elég kedvezőek voltak ahhoz, hogy az ország a világ feldolgozóipari központja legyen, ezek a költségelőnyök az elmúlt időszakban rohamosan zsugorodtak.
Mindazonáltal számos termelő annak ellenére is Kínában fog maradni, hogy Peking egyértelműen meghirdette a gazdaság átalakítását a feldolgozóiparról a fogyasztásvezérelt modell felé. Akik pedig távoznak, azok sok esetben más délkelet-ázsiai országba telepíthetik át a gyártást.

Új világ, új technológiák

Ezzel együtt viszont Mattios nem számít arra, hogy a térség olyan formában lesz a világ termelési központja, ahogy Kína volt két évtizeddel ezelőtt. Ennek egyik legfontosabb oka, az automatizáció és a technológiai fejlődés.

Egyre inkább tolódunk el ugyanis egy olyan világ irányába, amelyben nincsenek hagyományos értelemben vett termelési központok, a feldolgozóipari lábnyom pedig a korábbinál sokkal jobban szét van szórva.

Jó példa lehet erre, hogy a multinacionális vállalatok egyre közelebb gyártják le a termékeiket a fogyasztóikhoz, például az Egyesült Államokban vagy Európában. Ennek következtében egyes cégek új beszállítókat, új innovációs forrásokat, valamint új termelési régiókat keresnek – hangsúlyozta Mattios.

Végül a szakember kiemelte, jelenleg a legnagyobb problémát a bizonytalanság jelenti – főként az USA és Kína tárgyalásaiban. Bár a cégvezetők elkezdtek érdemi lépéseket tenni az alkalmazkodás irányába, jól látszik, hogy ki vannak éhezve a stabilitásra, melynek hiánya jelenleg rendkívül megnehezíti a tervezést.