Mérföldkőhöz érkezett Kína

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Jelentős mérföldkőhöz érkezett az összesen 13 ezer milliárd dollár értékű kínai kötvénypiac, ahogy hétfőn része lett a világ egyik vezető globális indexének. Ezzel Kína újabb, igen komoly lépést tett annak irányába, hogy megnyissa határait a nemzetközi befektetők előtt.
Vágólapra másolva!

Több száz kínai kötvény kerül be a Bloomberg Barclays Global Aggregate Index nevű mutatóba a következő 20 hónapban, ami mérföldkőnek számít a kínai gazdaság történetében. Az index ugyanis a világ egyik vezető mutatója,

a kínai kötvénypiac pedig a becslések szerint 13 ezer milliárd dollár értékű , amivel a harmadik legnagyobb a világon az USA és Japán után

– írja a CNBC. Az elemzők úgy számolnak, hogy a döntés következtében Kína nagyjából 150 milliárd dollárnyi külföldi tőkét tud majd bevonni.

Az indexhez való csatlakozás újabb jelentős lépés Kína számára a piacainak megnyitásában a nemzetközi befektetők előtt. Tavaly a kínai A osztályú, jüanban elszámolt részvények kerültek be az MSCI Emerging Markets feltörekvő piaci indexbe, de eközben egy olyan program is beindult, amely lehetővé teszi a külföldieknek, hogy egyes kínai részvényeket és kötvényeket megvásárolhassanak hongkongi részvénypiacon keresztül.

Globális pénzforrás

A Bloomberg Barclays Global Aggregate Index mindösszesen 364 kötvényt fog bevenni köreibe, ami a tőkebevonáson keresztül komoly támogatás lehet Peking számára a politikájának finanszírozásában. Mindazonáltal a teljes listán nem pusztán állampapírok vannak. A kínai kormány által kibocsátott papírokból 159 kerül a listára, de olyan szereplőket is bevonnak a mutatóba, mint a China Development Bank (102 kötvény), az Agricultural Development Bank of China (58 kötvény), vagy a Export-Import Bank of China (45 kötvény).

Amikor a csatlakozás lezárul, Kína súlya nagyjából 6 százalékosra nő majd az indexben,

a kínai jüan pedig a negyedik legerősebb deviza lesz a mutatóban.

Egyre nagyobb nemzetközi hozzáférést enged Kína a piacaihoz Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az egész ügylet jelentősége abban áll, hogy miközben a kínai kötvénypiac a harmadik legnagyobb a világon, a külföldiek kötvénytulajdonlása rendkívül alacsony szintű. A teljes, 13 ezer milliárd dolláros piacnak csupán 2 százaléka van külföldiek tulajdonában. A legmagasabb arány a központi kormányzat által kibocsátott papíroknál van, ott 8 százalékos az arány.

Ez azonban még mindig döbbenetesen alacsony szám, ha azt nézzük, hogy az USA állampapírjainál ez az arány 35, míg Nagy-Britannia esetében például 28 százalékos.

Ráadásul a mostani döntés nem is elszigetelt eset. Több kulcsfontosságú indexszolgáltató is fontolgatja ugyanis a kínai kötvénypiac bevételét. A lehetséges mutatók között van például a J.P. Morgan Government Bond Index-Emerging Markets, illetve a FTSE World Government Bond Index is.

A jüan szerepe is megnő

A jelenlegi lépésnek azonban nem csupán kötvény-, hanem devizapiaci jelentősége is van Kína számára.

Minél inkább megnyílik ugyanis a kínai piac a világ előtt, annál nagyobb lesz a jüan globális szerepe, például a jegybanki tartalékokban.

A friss tőkebevonási lehetőség nélkül ugyanis a kínai jüan súlyos nyomás alá kerülhet, ha valóban deficitessé válna a kínai folyó fizetési mérleg.

A jüan globális szerepe is megnőhez a friss döntés következtében Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

A Morgan Stanley pedig még februárban azt közölte, az idei évben nincs kizárva a kínai hiány. Az ázsiai óriás egyébként utoljára 1993-ban hozott össze folyó fizetési mérleg hiányt. A kötvények nemzetközi elérhetővé tételével azonban Kína fontos forrásokhoz juthat a politikájának finanszírozása érdekében.