Minden idők legdrágább válása zajlik ország-világ előtt

Jeff és Mackenzie Bezos, Jeff Bezos, Mackenzie Bezos
(FILES) In this file photo taken on April 24, 2018 Amazon CEO Jeff Bezos and his wife MacKenzie Bezos poses as they arrive at the headquarters of publisher Axel-Springer where he will receive the Axel Springer Award 2018 in Berlin. - Amazon founder Jeff Bezos, rated the world's wealthiest person, announced on January 9, 2019 on Twitter that he and his wife Mackenzie Bezos were divorcing after a long separation. "We want to make people aware of a development in our lives," Jeff Bezos, 54, and MacKenzie Bezos, 48, said in joint statement posted to Bezos' Twitter feed. (Photo by JORG CARSTENSEN / dpa / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ egyik legértékesebb vállalatának, az Amazonnak az alapító-vezetője, Jeff Bezos és felesége, MacKenzie Bezos, 25 év házasság után elválnak, ahogy az már idén év elején ismertté lett. Jeff Bezos jelenleg a világ leggazdagabb embere, vagyonát 137 milliárd dollárra taksálják az elemzők, az 1994-ben alapított Amazon pedig egyszerűen csak minden idők egyik legsikeresebb vállalata, mely a világ vezető technológiai cégeinek elitklubjába is belépett mostanra. Érthető, ha a válás bulvárértékén túl, a gazdasági elemzők is felkapták a fejüket a hírre, hogy a házaspár tagjai megállapodtak a vagyonfelosztásról. Mennyit kap a feleség, és marad-e a leendő exférj a vagyonlista első helyén?
Vágólapra másolva!

Jeff Bezos és MacKenzie Bezos megállapodtak válásuk részleteiben, legalábbis abban, hogy a most 48 éves, regényíró asszony az Amazon vállalatbirodalom 4 százalékának birtokosa marad, miután felbontja házasságát a most 55 éves férjével.

Ez a látszólag csekély tulajdoni hányad azonban így is óriási vagyont jelent: az Amazon online kereskedelmi óriásban ez a részesedés 35,6 milliárd dollárnak, azaz majdnem 10 ezer milliárd forintnak felel meg most.

A céget a házaspár nem sokkal az után alapította, hogy összeházasodtak, és formailag a nő volt a vállalat egyik első alkalmazottja. Házasságukból négy gyermek született.

Finisbe ért Jeff és MacKenzie Bezos válása, miután a felek megállapodtak a vagyonmegosztásról Forrás: AFP/Jorg Carstensen

A megállapodás része az is, hogy bár MacKenzie megtartja a 4 százalékos részesedését a vállalatból részvénycsomagok formájában, de szavazati jogát volt férjének delegálja. A felek megállapodtak abban is, hogy a nőnek a válás után nem lesz részesedése a Washington Post című tekintélyes lapban, illetve férje űrutazási vállalkozásában, a Blue Originben sem.

S hogy ez mire lesz elég a feleknek a házasság felbontása után?

Az előzetes számítások szerint, mindketten így is a világ legvagyonosabb emberi közé tartoznak majd.

MacKenzie vagyona alapján vélhetően a világ harmadik vagy negyedik leggazdagabb nője lesz.

A Bloomberg becslése szerint a világ leggazdagabb nője jelenleg Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal örököse, 45,6 milliárd dolláros vagyonnal. A Guardian szerint MacKenzie Bezos a harmadik helyre kerülhet, Alice Walton után, bár más források említik Jaqueline Badger Marst, aki 37 milliárddal, ha ebben a viszonylatban kicsit is, de megelőzi a mostani Bezosnét.

Az Amazon a világ egyik legértékesebb vállalata, abban a feleségnek is marad egy csekély arányú, de értékes részvénycsomagja, míg a többi cég kizárólag Bezosé lesz Forrás: AFP/Philippe Huguen

Jeff Bezos a várakozások szerint viszont még így is megtartja első helyét a világ leggazdagabbjainak listáján. 12 százalékos részesedése az Amazonban önmagában 107 milliárd dollárt ér, és ehhez jön még az imént említett vállalatok tulajdonlása, valamint ingatlanbefektetései.

Minden jel szerint ez lesz a világ legdrágább válása, amely a megosztott vagyont tekintve nagyságrendekkel körözi le az eddigi csúcstartót.

A BBC szerint az eddigi vagyonmegosztási rekord Alec és Jocelyn Wildenstein 1999-es válásához köthető. A műtárgykereskedő Wildstein akkor 3,8 milliárd dollár sorsáról kellett hogy dűlőre jusson volt feleségével.

Információk szerint a válási procedúra lezárásához mostantól számítva 90 nap kell.

Mind Jeff, mind MacKenzie Bezos megszólalt a közösségi médiában egyezségük megkötése után. További pénzügyi részleteket, ezeken a legfontosabb információkon túlmenően, nem osztottak meg a nyilvánossággal, viszont mindketten elégedettek voltak, és tiszteletteljesen nyilatkoztak a másikról. Jeff Bezos egyenesen azt mondta, hogy MacKenzie „egyszerre különleges partner, szövetséges és anya, aki okos, szeretetteljes, és akitől ő maga is sokat tanul majd a jövőben is”.