Szűkül az európai gazdaság mozgástere

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Az eurózóna több országában is komoly problémát jelent, hogy a kormányoknak rendkívül szűk mozgástér áll rendelkezésükre a költségvetési élénkítésekhez – mondja a UBS elnöke. Eközben az Európai Központi Bank lehetőségei is korlátozottak, vagyis csak igen lassú talpra állás várható az európai gazdaságtól.
Vágólapra másolva!

Miközben a feltörekvő piacok és az Egyesült Államok némi élénkülést mutathatnak idén a tavalyi gyengélkedéseket követően, az eurózóna problémái tartósnak látszanak – figyelmeztetetett a UBS elnöke, Axel Weber. A szakember ennek következtében arra számít, az európai növekedés fölpattanása igen lassú folyamat lesz.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy

az eurózóna országainak csak szűk mozgásterük van, ha élénkíteni akarják a gazdaságaikat.

Éppen ezért Weber egy úgynevezett L-alakú teljesítményt vár. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés stabilizálódik egy alacsony szinten, majd tartósan a potenciális tartomány alatt marad. Ezzel együtt Weber recesszióra nem számít az euróövezetben.

A mozgástér hiánya

Legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vágta vissza az eurózóna növekedési kilátásait. A szervezet legfrissebb prognózisa szerint a térség 1,3 százalékkal bővülhet 2019-ben, ami elmarad a fél évvel ezelőtt várt teljesítménytől.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Weber hangsúlyozta, az olyan nagy gazdaságok esetében, mint Franciaország vagy Olaszország egyértelműen látszik az élénkítési mozgástér beszűkülése, elsősorban azért, mert

ezekben az országokban a költségvetési hiány erősen megközelíti a 3 százalékos határt,

melyet az Európai Központi Bank (EKB) előír. Németországnak még lenne tere az élénkítéshez, azonban a szakember szerint Berlin csak a saját belső növekedésének felpörgetésére fogja használni a lehetőségeit.

A monetáris politika oldalán az EKB mozgástere is korlátozott. Az eurójegybank ugyanis az elmúlt néhány évben több ezer milliárd eurónyi tőkét pumpált a gazdaságba és extrém alacsony szinteken tartotta a kamatokat. Weber szerint viszont erősen kétséges, hogy ha az EKB most a korábbihoz hasonló élénkítő intézkedéseket hozna, azoknak ugyanolyan hatásai lennének, mint néhány évvel ezelőtt.

Komoly lemaradásban

Az európai gazdaság problémái azonban túlmutatnak a puszta élénkítési lehetőségeken.

Weber hangsúlyozta, komoly gondot jelent, hogy

a kontinens infrastruktúrája igencsak le van maradva az Egyesült Államok és Kína mögött.

Éppen ezért Európának sokkal nagyobb figyelmet (és tőkét) kellene fordítania például a digitális gazdaságra vagy épp az új generációs 5G mobiilhálózatra.

Európa le van maradva az USA és Kína mögött Forrás: 123rf.com

Emellett az sem segíti jelenleg Európa helyzetét, hogy miközben az USA és Kína épp megállapodásra készül a kereskedelmi tárgyalásokban, az amerikai-európai kereskedelmi konfliktus újra kiéleződhet. Egy ebből adódó bizonytalanság pedig negatívan érintené a beruházásokat és a fogyasztást, aminek következtében még nehezebb lenne az európai gazdaság talpra állása. Ehhez jön még a brexit is, amely szintén erősen növeli a bizonytalanságot a kontinens kilátásaival kapcsolatban – hangsúlyozta Weber.