Az év végére összeszedheti magát a világgazdaság

IMF logo
The International Monetary Fund logo is pictured at IMF Headquarters September 30, 2016 in Washington, D.C. The IMF will host the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group October 7-9. / AFP PHOTO / ZACH GIBSON
Vágólapra másolva!
Immáron harmadik alkalommal vágta vissza a világgazdaság növekedési kilátásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Némi optimizmusra adhat okot azonban, hogy a szervezet arra számít, az év végéhez közeledve megélénkülhet némileg a globális gazdaság aktivitása.
Vágólapra másolva!

Miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ismét visszavágta a világgazdaság növekedési kilátásait, a szervezet számos pontot megjelölt, amely optimizmusra adhat okot az idei év második felében. A IMF most közreadott elemzése szerint

idén 3,3 százalékkal bővülhet a globális gazdaság, ami 0,2 százalékpontos vágás a januári prognózishoz képest.

A legfrissebb előrejelzés szerint 2020-ban 3,6 százalékos lehet a növekedés.

Ezzel együtt az IMF úgy látja, a kínai gazdaságélénkítés, a globális pénzügyi piacok javuló teljesítménye, az eurózóna időszakos nehézségeinek elmúlása, valamint az olyan feltörekvő piacok, mint Argentína és Törökország stabilizálódása, együtt felpörgethetik a növekedést az idei év második felében.

Feltörekvő ellensúlyok

Egy ilyen kedvező együttállás pedig ellensúlyozhatja a fejlett gazdaságok gyengülő növekedését. Különösen az Egyesült Államokban érezhető a növekedés zsugorodása, ahogy a korábbi kormányzati kiadások és az adócsökkentések hatásai lassan elmúlnak. Ennek eredményeként

az IMF 2,3 százalékos bővülést vár idén az USA-tól, de jövőre már csak 1,9 százalékos lehet az amerikai növekedés.

A világ második legnagyobb gazdaságának számító Kínában eközben az idei 6,3 százalék után jövőre 6,1 százalékkal erősödhet a GDP.

Az év második felében elkezdheti összeszedni magát a világgazdaság Forrás: AFP/Zach Gibson

Az alapvető forgatókönyv továbbra is kedvező Ázsia feltörekvő gazdaságaiban, és az IMF a kínai lassulást sem értékeli negatívan. A szervezet szerint ugyanis üdvözlendő, hogy a kínai növekedés egyre inkább rááll egy fenntartható pályára. Más feltörekvő térségekben azonban már sokkal nehezebb a helyzet. A nyomott nyersanyagárak és a belső viszályok ugyanis komoly nyomást helyeznek olyan gazdaságokra, mint Latin-Amerika, a Közel-Kelet, Észak-Afrika, Pakisztán, és szubszaharai Afrika egyes területei.

Vannak még kockázatok

Vannak azonban általános lefelé ható kockázatok is a világgazdaságban. A Valutaalap ezek között kiemelte a kereskedelmi feszültségek további eszkalálódását, a piaci hangulat esetleges radikális romlását (például a brexit vagy az olasz pénzügyi bizonytalanság következtében), de az is kedvezőtlenül hathat, ha a befektetők képe megváltozik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikájáról.

Ázsia lehet a globális növekedés motorja Forrás: EyePress News

Az IMF vezető közgazdásza végül jelezte, amennyiben a globális gazdasági növekedés elkezd komolyan visszahúzódni, akkor

szükség lehet egy koordinált költségvetési élénkítésre a világ vezető országaitól.

Gita Gopinath hangsúlyozta, pozitív hatást gyakorolhat viszont, ha megállapodás születik az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi tárgyalások során.

Magyarország kapcsán a Valutaalap kimondottan optimista hangot ütött meg. A novemberben közzétett régiós prognózishoz képest ugyanis az IMF az idei növekedési előrejelzését 0,3, míg a 2020-asat 0,1 százalékponttal javította föl. A jelenlegi várakozás szerint idén 3,6, jövőre pedig 2,7 százalékkal bővülhet a magyar GDP – a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után.