A Spotify az Európai Bizottsághoz fordult az Apple miatt

Spotify Logo on the New York Stock Exchange New York USA United States New York Stock Exchange stock Spotify Logo
NEW YORK, USA - APRIL 3: People walk past a banner with the Spotify logo as the company lists its stock on the New York Stock Exchange in New York, United States on April 3, 2018. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A svéd zenei streaming platform, a Spotify trösztellenes panaszt nyújtott be az Apple-lel szemben az Európai Bizottságnál. A vállalat azt sérelmezi, hogy az Apple 30 százalékkal adóztatja meg őket minden alkalmazáson belüli vásárlás után. Szerintük ezt csak azért teszik, hogy ezzel előnybe hozzák saját platformjukat, az Apple Music-ot.
Vágólapra másolva!

Az Apple mindig jutalékot kért a különböző alkalmazások készítőitől azért, hogy azok letölthetőek legyenek a cég online áruházából, az App Store-ból.

A legtöbb esetben az Apple az alkalmazás megvételi árából és az alkalmazáson belüli tranzakciók után 30 százalékot kér, ezt viszont egyre többen kezdik megelégelni.

A Spotify az Apple Music közvetlen riválisa, a svéd streaming platform szerint pedig csak azért kell 30 százaléknyi adót fizetniük az Apple-nek, hogy ezzel jobb helyzetbe kerüljön az Apple Music a globális versenyben.

illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója elmondta, hogy ez nem csak a két cég viszonyáról szól, hiszen ő azt szeretné, hogy minden vállalatra egyenlő, fair szabályok vonatkozzanak. Az Európai Bizottság szóvivője közleményben reagált a Spotify panaszára. Elmondta, hogy az esetet kivizsgálják, ahogyan minden ehhez hasonló bejelentést.