Meddig tarthat a nyereségeső Amerikában? A profik már tudják

Google Posts Large Profits web website 51188220 @nogins
(FILES) Dated 19 August 2004 file photo shows a pedestrian passes a sign marking Google being traded on the NASDAQ Marketsite in New York City. Google reported quarterly profits up over 90 percent, outperforming Wall Street expectations 20 October 20, 2005. Chris Hondros/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY=
Vágólapra másolva!
Itt az ideje számvetést készíteni az amerikai tőzsdei cégek gazdálkodásáról, ugyanis a végéhez közeledik a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Az S&P500 indexbe tartozó - ahogyan a neve is mutatja - 500 vállalat 96 százaléka már publikálta tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését. A kép kedvező, hiszen a jelentők 69 százalékának eredménye pozitív meglepetéssel szolgált, 61 százalékuk pedig a várakozásoknál magasabb bevételt tudott elérni. Az idei első negyedéves beszámolóknál azonban már jóval borúsabb lehet a kép: egyes szektorok esetében átlagosan akár harmadával is csökkenhet majd a cégek profitja.
Vágólapra másolva!

Eddig az index egy részvényre jutó nyeresége 13,1 százalékkal bővült éves alapon, s immár ez volt az ötödik egymást követő negyedév, amikor két számjegyű gyarapodást tudott felmutatni. December 31-én az elemzői konszenzus csupán 12,1 százalékos eredménybővülést várt.

2019 első negyedévére vonatkozóan azonban már 73 vállalat módosította lefelé az eredmény előrejelzését, és csupán 26 emelt a várakozásán.

Az Equilor Befektetési Zrt. piaci összefoglalója aláhúzza, hogy az értékeltséget tekintve a 12 havi előretekintő P/E ráta 16,2-n áll, ami az 5 éves átlag alatt helyezkedik el (16,4), de jócskán a 10 éves átlag (14,7) felett található.

A pozitív meglepetést okozó vállalatokat a piac átlagosan 2,1 százalékos emelkedéssel jutalmazta, míg az 5 éves átlag csupán 1 százalék ebben a vonatkozásban.

A várakozásokat alulmúló cégeket viszont kevésbé büntették a befektetők, átlagosan 0,8 százalékkal estek a részvényárfolyamok az 5 éves 2,6 százakpontos átlaggal összevetve.

Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ha szektorszinten vizsgáljuk a vállalati eredmények alakulását, akkor azt látjuk, hogy az energiaszektor könyvelhette el a legnagyobb növekedést éves alapon: 93,5 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi számait.

A kommunikációs szektor lett az ezüstérmes a maga 22,2 százalékos eredménybővülésével, és ezt követi a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora, amelynek eredményessége 15,7 százalékkal nőtt, élen az Amazonnal.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros

A 2019 első negyedéves gyorsjelentések azonban rendkívüli izgalmakat tartogathatnak majd, ugyanis 2016 óta nem látott mértékben vágták vissza az elemzők a nyereség-előrejelzéseiket.

Az elmúlt két hónapban 6,5 százalékkal csökkentették a most január-márciusra várt profitokat. Az energiapapíroktól várják a legnagyobb visszaesést az első negyedévre, 32,3 százalékos mértékűt. A második legnagyobb vesztesek az alapanyaggyártók lehetnek, 15,2 százalékos profit visszaeséssel.