Ezekbe tolják a pénzt a nagybefektetők

sakk játszma stratégia lépés gondolkodás befektetés
Vágólapra másolva!
Először fordult elő a mérések kezdete óta, hogy a feltörekvő piacok emelkedésére kötött fogadások adták a leginkább telített kereskedést a világ pénzügyi piacain. Ráadásul az optimizmus mellett a nagy többség úgy gondolja, még bőven érdemes lehet vásárolni a régióban.
Vágólapra másolva!

Az intézményi befektetők beleszerettek a feltörekvő piacokba, és ezt támasztja alá az is, hogy a Bank of America Merrill Lynch februári felmérésében a térség eszközeinek emelkedésére kötött fogadás lett – a mérés kezdete óta először – a leginkább telített kereskedés.

Ráadásul eközben csupán a megkérdezettek 18 százaléka mondta azt, hogy a feltörekvő piacok túlvettek.

Ez egyébként a legalacsonyabb ilyen arány a legtelítettebb kereskedések között, melyet valaha mértek a banknál.

Különösen érdekes azonban, hogy ezzel egy időben komoly bizonytalanság is érezhető a feltörekvő piacokkal kapcsolatban. Ezt bizonyítja, hogy a fentiek mellett a feltörekvő piacok shortolása, vagyis az eszközárak csökkenésére megtett fogadás a harmadik legtelítettebb kereskedés volt az intézményi befektetők körében.

A hét közepéig egyébként az iShares MSCI Emerging Markets tőzsdén kereskedett alap (ETF) 8,6 százalékot erősödött ebben az évben,

amivel még mindig le van maradva az amerikai S&P 500 részvényindex 9,5 százalékos teljesítménye mögött.

Népszerű fogadások

A kutatásból az derült ki továbbá, hogy a második legnépszerűbb kereskedés az amerikai dollár longolása (emelkedésére kötött fogadás) volt 17 százalékkal,

míg a harmadik helyre az úgynevezett FAANG+BAT részvénycsoport erősödésére megtett fogadás került 14 százalékkal.

A két betűszó két technológiai vállalatcsoportot tömörít. Az első kategóriában a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet van. A második csoport három kínai technológiai óriást (Baidu, Alibaba Holding, Tencent Holding) tömörít.

A feltörekvő paicok mellett a technológiai sztárok is népszerűek Forrás: 123rf.com

Visszatérve a feltörekvőkre, a friss eredmény mögött elsősorban az érzékelhető, hogy tavaly akkora pofonokat kaptak a feltörekvő piaci eszközök, hogy ezek hatására azok rendkívül olcsókká váltak, és ez már elkezdte fölkelteni a befektetők érdeklődését is. Ráadásul az amerikai dollár olyan magasságba emelkedett, hogy sokan úgy érezték, innen már csökkenés fog jönni, ami szintén kedvező hatást gyakorolhat a feltörekvő piacokon.

Középpontban: Kína

Az elemzői vélemények alapján egyértelműnek tűnik, hogy a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulatot lényegében egyetlen tényező határozza meg. Nevezetesen, hogy az adott piaci szereplő számít-e arra, hogy a kínai vezetés fokozni fogja a gazdasági élénkítést.

Úgy tűnik, az intézményi befektetők körében az tehát a vízválasztó, hogy hisznek-e abban, a kínai vezetés hatékonyan fogja tudni pörgetni a gazdaságot az eddigi lassulásokat követően.

Az optimisták fogadnak a feltörekvő eszközök emelkedésére, míg a pesszimisták úgy látják, az elégtelen vagy sikertelen élénkítések inkább lehúzzák majd a térség árfolyamait.

Következésképpen az jól látszik, hogy az idei év egyik legizgalmasabb sztoriját a feltörekvő piacok jelentik majd, és ezek kapcsán kiemelt figyelmet érdemes szentelni Kína gazdaságpolitikájának.