Vágólapra másolva!
Nem okozott gondot a garanciakeret év közbeni kimerülése, ami az újabb rekordév eredménye volt – mondta a Világgazdaságnak a garanciavállalási portfólióját három év alatt megduplázó Garantiqa vezérigazgatója, Búza Éva. A szakember szerint kiemelt cél, hogy a banki hitelezés a garanciatermékek felhasználásával a kockázatosabban finanszírozható vállalkozásokat segítse – ezek ugyanis most még távol vannak a piactól.
Vágólapra másolva!

A Garantiqa dinamikus bővülésének titka a jó perspektívát kínáló gazdasági környezet, mely növelte a hazai kkv-k hitelfelvételi kedvét. A kezességvállalási portfóliójuk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig 127 milliárd forinttal nőtt, tavaly pedig az előzetes adatok szerint megközelítette a 150 milliárd forintot.

Ez a növekedési ütem gyorsabb a kkv-hitelezés bővülésénél, hiszen három év alatt megduplázták a garanciavállalási portfóliót.

Ugyanakkor év közben betelt a 2018-as költségvetésben előirányzott 650 milliárd forintnyi állami viszontgarancia mértéke, amire csoporton belül találtak megoldást, így nem okozott fennakadást.

A jövőben nem csupán az állami viszontgaranciás ügyletekkel terveznek, hanem egyéb termékeikkel is meg szeretnének jelenni a piacon.

Ilyen a COSME viszontgarancia-program, melynek keretében közel 3500 hazai kkv juthat mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. Az Irinyi garanciaprogram egy másik konstrukció, mely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását segíti elő.

2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Búza Éva szerint a finanszírozási igény továbbra is jelentős a kkv-szektorban is, viszont az MFB felmérése szerint például

az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból, a finanszírozást igénylő vállalkozások többsége pedig az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel.

Ezekre választ kell adnia a Garantiqának a vezérigazgató szerint.

Az egyik ilyen válasz, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjanak állni, amely a kezességvállalás nélkül nem tudna forráshoz jutni.

Idén minél több olyan vállalkozást szeretnének forráshoz juttatni az állami kezességvállalás segítségével, amely erről korábban nem is álmodhatott.

Írásunk a Vg.hu cikke alapján készült.