Bivalyerős számokat közöltek az amerikai gazdaságról

Shopping veszély! Hogyan kerülheted el, hogy felesleges holmikat vásárolj?
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma szerint a növekvő fogyasztói és kormányzati kiadások segítették a gazdaság megerősítését, annak ellenére is, hogy az exportteljesítmény némileg mérséklődött – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Bár az Egyesült Államok második negyedéves jelentése szerint 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság, míg a harmadik negyedévben ez 3,5 százalékkal mérséklődött, még így is

felülmúlta a közgazdászok várakozását,

akik 3,3 százalékos emelkedésre számítottak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az amerikai gazdaság az egész évet tekintve várhatóan 3 százalékkal növekszik, ez a leggyorsabb ütem az elmúlt tíz évben. Ráadásul a munkanélküliség is rekord alacsony.

A harmadik negyedévben a fogyasztási kiadások négy százalékkal növekedtek, az előző év hasonló időszakában ennek mértéke 3,8 százalékos volt.

Emellett a lakhatási költségek 4 százalékkal csökkentek.

A Fed monetáris politikai döntéseiben leginkább figyelembe vett mutató,

a személyes fogyasztásra fordított lakossági kiadások indexe 0,1 százalékkal nőtt az előző havihoz képest szeptemberben,

az előző három hónappal megegyező mértékben.

Ezen belül a szolgáltatásokra fordított kiadások indexe 0,2 százalékkal emelkedett, szintén az előző három havival megegyező mértékben.

Illusztráció Forrás: AFP/Ben Stansall

A javakra fordított kiadások indexe 0,1 százalékkal csökkent, az augusztusi csökkenéssel megegyezően. A tartós javakra 0,4 százalékkal kevesebbet költöttek szeptemberben, mint augusztusban, amikor 0,3 százalék volt a havi csökkenés.

Szeptemberben a személyi jövedelmek az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, 2017 júniusa óta a legkisebb mértékben nőttek az Egyesült Államokban az augusztusi 0,4 százalékos havi növekedés után.