Új naperőmű kezdte meg a termelést Százhalombattán

naperőmű, százhalombatta
Mintegy 9000 ezer háztartás számára képes a villamos energia termelésére az új park
Vágólapra másolva!
Sikeres próbaüzem után elindította kereskedelmi termelését Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve. A MET Dunai Solar Park a MET Csoport első megújuló energia-beruházása, közel 9000 háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel. A naperőmű, amelynek kapacitása 17,6 megawatt, részben a vállalatcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű ipari területén épült meg – írják a társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A MET Csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában indult.

Közel kétéves előkészítést követően az építkezés alig egy év elteltével, 2018 augusztusában fejeződött be.

A sikeres tesztidőszak után a MET Dunai Solar Park már kereskedelmi üzemben termel.

Mintegy 9000 ezer háztartás számára képes a villamos energia termelésére az új park Forrás: MET Csoport

A 25 millió euró értékű beruházás piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül valósult meg. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt.

A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.

A MET Dunai Solar Park az első eleme a MET Csoport hazai megújuló portfóliójának. A vállalat további befektetéseket is tervez, összesen 50–100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon.