Egy vagyont ért a világ első, mesterséges intelligencia festette képe

AI
A mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődik, egyre komolyabb és mérvadóbb áttöréseket érnek el a kutatók
Vágólapra másolva!
A Christie's aukciósház 432 ezer dollárért (kb. 117 millió forint) adta el minden idők első olyan portréját, amelyet teljes egészében mesterséges intelligencia (MI) festett. A magas értékesítési ár azért is meglepő, mert a Christie's a festményért mindössze 10 ezer dollárt remélt.
Vágólapra másolva!

A világ első mesterséges intelligencia által festett portréját, a Portrait of Edmond Belamy névre keresztelt alkotást, 432 ezer dollárért értékesítette a napokban a 252 éves múltra visszatekintő Christie's aukciósház.

A művet készítő MI-t három 25 éves francia diák tervezte, akik gépi tanulásra alkalmas rendszert hoztak létre.

Az MI történelmi festmények tanulmányozása által jutott el arra a pontra, hogy saját portrét volt képes alkotni. Az Obvious néven működő MI festményét kinyomtatták és alá is írta a "festő".

A The Verge szerint azonban a portrét készítő Obvious programkódjának egy részét a francia diákok egy 19 éves MI művésztől, Robbie Barrattól kölcsönözték. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mekkora részt vettek át, de a szakértők szerint jelentős az átfedés.

Ez még egy problémát is felvethet, hiszen fennáll a lehetősége annak, hogy Barrat magáénak követeli majd a művet.

Az Obvious készítői sajtóközleményben köszönték meg a teljes MI közösségnek a támogatást, és bevallották, hogy Robbie Barrat hatalmas inspiráció volt számukra. A Christie's aukciósház a lapnak megerősítette az eladási árat telefonon keresztül, a festmény új tulajdonosának nevét azonban nem árulták el.