Matolcsy György: A fő cél, hogy Magyarország nyertes legyen

Matolcsy György
Vágólapra másolva!
A fő gazdaságpolitikai cél, hogy az államadósságon belül nullára csökkenjen a devizaadósság aránya, valamint el kell érni az egyszámjegyű személyijövedelem-adót - minderről Matolcsy György beszélt a Figyelő TOP200 konferencián Budapesten. A jegybankelnök szólt arról is, hogy a következő évek legfőbb kihívása a migráció, a technológia és a pénz lesz. 
Vágólapra másolva!

12 nagy fordulatot hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank 2013 után és elindultunk a versenyképességi fordulat felé – mondta Matolcsy György. A jegybankelnök szerint

a 21. században három nagy kihívásra kell válaszolni: a migráció, a technológia és a pénz.

Mindhárom kihívás esetében Magyarország a 2010-es években jó válaszokat adott – tette hozzá.

Matolcsy elmondta, hogy a 20. században 2018-ig összesen hét nagy válság csapódott le a térségünkre. Ezek közé tartozott az I. világháborútól kezdve a nagy gazdasági világválságon át a 2008-as globális pénzügyi válságig. Az első válságszakaszokban viszonylag jól teljesített az ország, aminek az egyik eleme volt a bethleni konszolidáció – mondta az MNB elnöke. Szólt arról is, hogy a II. világháború után is sikeres volt az újjáépítés, de utána csak kudarcos válságkezelések jöttek.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a versenyképességi fordulatról beszélt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy: A cél, hogy Magyarország nyertes legyen

A sikeres szakaszaink rövidek voltak, míg a kudarcosak árnyéka hosszas – mondta a jegybankelnök. 2010-től végrehajtottuk azokat a fordulatokat, amik hozzájárultak egy tartós felzárkózási pályához. Matolcsy György szerint

ezekben az években fenn kell tartani a konjunktúrát.

Második feladatunk, hogy 2030-ig folyamatosan erősítsük a versenyképességünket – tette hozzá. Magyarországnak fel kell készülnie egy következő válságszakaszra is – mondta. Mindez egy óriási lehetőség, mert úgy kell felkészülnünk, hogy amikor beüt egy következő válság, akkor Magyarország nyertes legyen. Pont Lengyelország példája mutatja, hogy sikeresen is lehet válságot kezelni.

atolcsy szerint fontos tapasztalat, hogy sokszor nyertesként jöttünk ki egy-egy válságból, de abból is tanulnunk kell, hogy sok esetben vesztettünk ezek során. A siker rövid volt, a kudarcok árnyéka pedig hosszú – tette hozzá. Jó példa erre a devizahitelezés csapdája. Politikai stabilitás, helyes gazdaságpolitika és jó pénzpolitika érvényesülése esetében lehet csak sikeres egy ország gazdasága – mondta Matolcsy. Mindezek jelenleg fennállnak Magyarországon – tette hozzá.

A devizahitel volt a legnagyobb hiba

2002-2008 között a legnagyobb hiba a devizahitelből való növekedés volt – hívta fel a figyelmet a jegybankelnök. Szembe kell nézni azzal, hogy a régióval együtt mozgunk.

Mindezekből a tanulságokból az következik, hogy nem szabad hibázni, sem a politikában, sem a gazdaságban

- hívta fel a figyelmet Matolcsy. Öles léptékben kell haladni a versenyképesség biztosítása terén – tette hozzá. A jegybankelnök szerint a demográfia, a humán tőke, az intézmények és az ötletek négyszögében alakul a sikeresség. A demográfiai fordulatot teljessé kell tenni, a pénzrendszer átalakítását is folytatni kell – tette hozzá.

A kormány kész a versenyképességi fordulat felgyorsítására – mondta az MNB vezetője. A jegybank az év végéig 300 pontos versenyképességi javaslatot tesz. A fő cél, hogy az államadósság keretében nullára csökkenjen a devizaadósság, valamint el kell érni az egyszámjegyű személyijövedelem-adót. Mindezek a lépések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy évente egy-másfél százalékpontot hozzátegyünk a növekedéshez – zárta szavait Matolcsy György.

Matolcsy: A devizahitelezés volt a legfőbb probléma Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindenkinek éreznie kell a fejlődést

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az életminőség javítása a legfontosabb cél.

Mindennek érdekében a minisztérium is kidolgozott egy javaslatcsomagot. Úgy látja, a jövőben is szükséges a pénzügyi stabilitás megőrzése. Alapvető fontosságú a kreatív vállalkozások fejlesztése, támogatása a versenyképesség javításában.

Fenntartani a növekedést

Lánczi Tamás, a Figyelő főszerkesztője arról beszélt, hogy a magyar gazdaságnak sikerült kitörnie egy több évtizedes körből. Mostanra a legfőbb kérdés,

hogyan lehet fenntartani a 4-5 százalékos bővülést.

A döntéshozóknak és a cégvezetőknek újfajta válaszokat kell adnia a kihívásokra – tette hozzá. Mindebben a folyamatban a kormánynak, a jegybanknak és a cégvezetőknek együtt kell működniük a versenyképesség javítása érdekében – mondta Lánczi Tamás.