Melyik országban költik a legtöbbet a turisták?

2018.11.01. 20:27

A howmuch.net az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adataira alapozva közzétette azon országok toplistáját, ahol tavaly a legtöbbet költötték a turisták. Az éllovas USA a turistaköltések 16 százalékát tudhatta a magáénak a múlt évben. Az első tíz helyen szereplő országok pedig együtt a turizmusból világszerte befolyó összegek 49 százalékát zsebelhették be, ami meglehetősen imponáló részarány. Galériánkban megtekinthetik, melyek ezek az államok.

Ez azt is jelenti, hogy az idegenforgalmi ágazat valójában néhány nagyobb földrajzi egységre koncentrálódik. A legtöbb pénzt a turisták az USA mellett a szintén fejlett turizmussal rendelkező nyugat-európai országokban költik el.

A Föld keleti féltekéjének képviseletében néhány ázsiai helyszín – Thaiföld, Makaó és Japán – fért még fel a listára.

Bolygónk déli térségei ebből a szempontból kevésbé tűnnek vonzónak, ez alól kivételt a 7. helyen álló Ausztrália mellett Új-Zéland jelent, amely azonban 10 milliárd dolláros turistaköltésével már nem került be az élvonalba.

Galériánkban összeszedtük, mely országokban költenek a legtöbbet a turisták! Kattintson a képre!

USA - 211 milliárd dollárForrás: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Ez az aránytalanság a világ turisztikai térképén felveti a kérdést, hogy mitől válhat vonzóvá egy-egy desztináció a turisták számára? Érdekes példát kínálhat erre Makaó, amely területileg ugyan aprócska, mégis mérhetetlen összegeket költenek el náluk a látogatók.

Mindez természetesen annak köszönhető, hogy a világ első számú szerencsejáték-paradicsomáról van szó. Amikor a közelmúltban egy tájfun pusztítása miatt be kellett zárni a helyi kaszinókat, a zárva tartás 33 órája alatt 186 millió dolláros bevételkiesés keletkezett a szerencsejátékok Mekkájában. Vagyis óránként 5,6 millió dollár, mintegy 1,5 milliárd forint.

A szerencsejáték-ipar persze nem minden ország számára jelent ideális megoldást, mindenesetre jelzi, egy karakteres turisztikai profil kialakítása sikerre vezethet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK