A volt koronagyarmaton átadják a világ legmenőbb gyorsvasútját

Kínai turisták
(180211) -- BEIJING, Feb. 11, 2018 (Xinhua) -- File photo taken on Jan. 24, 2016 shows a passenger posing for a photo with a bullet train at Guangzhou South Railway Station in Guangzhou, south China's Guangdong Province. No matter what transportation tools they take, all Chinese have the only wish during the Spring Festival travel rush - returning home. The spectacular migration of population every year in China also reflects the development of the society and economy. Spring Festival, or better known as Chinese Lunar New Year, is the most important festival for all Chinese, which has a history of more than 4,000 years. It is an occasion for home returning, New Year goods preparing, celebrating, and foremost, family reunion. (Xinhua/Liang Xu) (zwx)
Vágólapra másolva!
A tervek szerint szeptember 23-tól veheti használatba az utazóközönség a Hongkongot a kínai szárazfölddel összekötő új gyorsvasutat - írja a Quartz. 
Vágólapra másolva!

Az új vonalon hipergyors, úgynevezett golyóvonatok közlekednek majd, melyek révén jelentősen lerövidül az utazási idő a volt brit koronagyarmat és Kína nagyobb városai között.

A gigaberuházás kivitelezése - ekkora projektnél ez egyáltalán nem szokatlan - nem haladt simán, és a kivitelezési határidő is többször csúszott. Gondok voltak a főbb infrastrukturális elemekkel, egyes helyeken a talajvíz szivárgásával, egy szerelvény az egyik próbafutás alkalmával kisiklott, a vonal közelében lévő egyik bevásárlóközpont üzemeltetője pedig azt állította, a komplexum süllyedésnek indult a közelben zajló földmunkák miatt.

Felvétel a Peking - Kanton között közlekedő golyóvonatról Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Liang Xu

Végül a beruházás nyolc év alatt készült el.

Költsége 11 milliárd dollárra rúgott.

Ez közel 3000 milliárd forint, majdnem Magyarország egy évnyi GDP-jének 10 százaléka.

Az új vonat jelentősen lerövidíti a városállam és Kína legnagyobb városai között a szárazföldi utazás idejét.

Például Kanton városa a korábbi 2 óra helyett mostantól 48 perc alatt elérhető.

A várt legrövidebb futási idő éles közlekedésben Sanghajba 7 óra 45 perc, Pekingbe 8 óra 45 perc lesz Hongkongból. Ez utóbbi távolságot vonaton most 24 óra alatt lehet megtenni.

Az új vasúti kapcsolatról angol nyelven is készült egy összefoglaló, melyben a hálózati és csatlakozási információk is megtalálhatók.