Ha szárnyal a gazdaság, akkor többet esznek étteremben az amerikaiak

2018.09.14. 18:31

Az Egyesült Államok lakosai sokkal többet esznek étteremben vagy vásárolnak készételeket, mint korábban, ugyanakkor az árak az elmúlt évben 2,6 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban.

Ráadásul sok termék olcsóbb, mint egy éve: a tejtermékek, cukor, kávé, marhahús és a szárított bab ára csökkent, miközben a tojás és a tengeri termékek árai ugyan emelkedtek, de csak enyhén. Ez az eltérés nem új keletű dolog, az élelmiszerek árának emelkedése 2015-ben kezdett lassulni, majd az elmúlt két évben már csökkenni.

IllusztrációForrás: Cultura Creative/Janie Airey

Ezzel szemben az éttermi költségek átlagosan három százalékkal nőttek, amit a befektetők jó jelnek tartanak.

Például a pénzügyi válság idejében, 2007 és 2009 között az amerikaiak inkább otthon főztek és étkeztek.

Ugyanakkor a nem otthon készített ételek mennyiségének növekedése egy hosszabb tendencia eredménye: húsz éve a fogyasztók még éves bevételük tíz százalékát költötték élelmiszerre, és 5,5 százalékát éttermi vagy elviteles ételekre, azóta ez a különbség jelentősen csökkent, 7,2 százalék az élelmiszerkiadásokra megy el, és 6 százalék a vendéglői fogyasztásokra.

IllusztrációForrás: Pixabay.com

A készételek árának emelkedése sem egyenletes, mivel leginkább az ételautomatákban, az óriáscégeknél, iskolai kávézókban, valamint a munkahelyi étkezdékben emelkedett több mint három százalékkal.

A készételek árai természetesen mindig drágábbak, mert itt bele kell számolni a munkadíjat is, ugyanakkor az otthoni főzés meg sok időt vesz igénybe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK