KSH: 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban

Nyíregyháza, 2018. január 23. Kész gumicső geometriáját ellenőrzi 3D-s sablonnal egy szakember a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárának új, hűtő-fűtő tömlőket készítő üzemében a beruházás átadásának napján, 2018. január 23-án. Mintegy hatmilliárd forintból fejlesztette nyíregyházi telephelyét a Continental autóipari cégcsoporthoz tartozó ContiTech Magyarország, a cég egyebek mellett új kaucsukkeverő gyártósort, félkész terméket gyártó berendezést vásárolt és komplett járműipari termelési technológiát alakított ki. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 2 százalékkal csökkent.

Az év első hét hónapjában 3,9 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Jelentősen nőtt az ipari termelés volumene júliusban Forrás: MTI/Balázs Attila

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a növekedéshez részben hozzájárult, hogy idén júliusban eggyel több munkanap volt, mint tavaly.

Kiemelte: az elektronikai iparban jelentős, az élelmiszeriparban átlag körüli volt a növekedés, a járműgyártásban ugyanakkor közepes mértékben csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz képest.

A feldolgozóipari alágazatok többségében jelentősen nőtt a termelés a bázishoz viszonyítva.

Az előző hónaphoz képest mért csökkenés a karbantartások miatti leállásokhoz köthető - jelezte.